Ministrul Agriculturii: România produce în jur de 20.000 de tone de peşte pe an, dar are posibilitatea de a realiza 50.000 de tone. Un nou atac la cormorani

peste, piata Sursa foto: Unsplash

România produce în jur de 20.000 de tone de peşte pe an, dar are posibilitatea de a realiza 50.000 – 60.000 de tone, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres. Acesta a fost prezent la Târgul Pescăresc de toamnă, eveniment organizat în curtea instituţiei.

“Românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii! Pentru că, din nefericire, la această dată şi sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă, în aşa fel încât se reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România, întrucât la această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte. Iată că acest raport trebuie să ne îngrijoreze, motiv pentru care am dat acel semnal cunoscut de dumneavoastră, multiplicat pe ecranele de televiziune şi nu numai, în aşa fel încât să înţelegem o dată pentru totdeauna că este nevoie să punem regulile în domeniu în aşa fel încât ecosistemul să rămână în echilibru cu interesul uman în centrul lui”, a declarat Petre Daea.

Întrebat dacă a început vânătoarea de cormorani, şeful MADR a afirmat că aceasta a început în urma prevederilor legale pe care le-a elaborat Parlamentul României, “dar este o vânătoare secvenţială, întrucât există numai pentru o perioadă, într-un anumit interval de timp”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“A fost şi perioada aceasta pandemică, când focul de armă nu putea să se audă în direcţia păsărilor acestea ihtiofage care ne creează mari probleme”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Acesta a negat faptul că peştele este un lux pentru români, menţionând însă că este greu de procurat.

“Nu, nu este un lux pentru români, este rar şi mic, pentru că nu-l avem noi de unde să-l luăm. (…) Într-o dimineaţă, pe la orele 6:10 când am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect şi care mă întreba “de ce sunt atât de înverşunat împotriva cormoranilor pentru că nu mi-a luat peştele din frigider”, iar eu am zis că mi l-a luat înainte de a-l introduce în frigider. Am frigiderul gol. De aceea trebuie să interpretăm cum se cuvine această secvenţă. Însă, revenind la preocuparea zilei şi la imaginea aceasta pe care dumneavoastră o vedeţi de respect pentru consumul de peşte în România şi de efortul pe care-l fac piscicultorii în acest domeniu, trebuie şi ei să poată să beneficieze de rezultatul muncii lor şi noi să putem folosi produsele pe care ar trebui şi firesc să le găsim în consumul zilnic, pentru că este o hrană foarte sănătoasă şi merită să o avem”, a explicat Daea.

În ceea ce priveşte redeschiderea Bursei de Peşte de la Tulcea, ministrul Agriculturii a subliniat că şi aici vom vedea “lucruri importante şi acţiuni concrete în aşa fel încât lucrurile să funcţioneze”.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a intrat în folclor și prin afirmațiile făcute pe seama cormoranilor, chiar la Bruxelles, în februarie 2019. Daea a spus atunci că ”în România, cormoranii înoată în piscine”, o formulare plastică a faptului că s-au înmulțit vertiginos. Daea a continuat și în țară campania împotriva cormoranilor, afirmând că ”românii mănâncă mai puțin pește decât cormoranii”.

O investigație a siteului G4Media a dezvăluit că una dintre fiicele ministrului deține o fermă piscicolă de 650 ha de luciu de apă, iar campania dusă de ministru ar fi susținut interesele de afaceri ale fiicei sale.

Tot în 2019, Ovidiu Neculai Bufnilă, responsabil de comunicare al Societăţii Ornitologice Române, explica, în publicația Dilema Veche, despre cum stă România, de fapt, la capitolul populație de cormorani. “Și de ce Petre Daea vede doar soluții extreme – împușcarea păsărilor, distrugerea coloniilor, deși nici măcar vînătorii nu au interesul să doboare cormoranii?”. Detalii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.