Petre Daea vrea aplicarea legii de vânare a cormoranilor după ce problema a fost ridicată de toți miniștrii europeni: ”Mănâncă mai mult peşte decât românii. România nu e o grădină zoologică”

cormoran pixabay Foto: Pixabay

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă că aşteaptă să fie pusă în aplicare, începând cu luna septembrie, legea care permite vânarea cormoranilor, despre care spune că au ajuns să mănânce “mai mult peşte decât românii”, transmite Agerpres.

“În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea într-o conferință de presă la Bistrița-Năsăud.

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți în cadrul AGRIFISH (formațiunea Agricultură și Pescuit a Consiliului UE) în 18 iulie la Bruxelles s-au declarat îngrijorați de creșterea în ultimii ani a prădătorilor din zonele piscicole, în special a cormoranilor și a vidrelor, specii ocrotite de lege, transmite publicația specializată LantulAlimentar.ro. Miniștrii europeni susțin că aceste specii reprezintă ”o provocare considerabilă pentru operatorii din acvacultură”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Miniștrii semnalează faptul că în multe regiuni daunele sunt atât de mari, încât afacerile nu mai sunt viabile din punct de vedere economic și că doar compensarea pierderilor cauzate de prădători ”nu este sustenabilă din punct de vedere economic”.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a intrat în folclor și prin afirmațiile făcute pe seama cormoranilor, chiar la Bruxelles, în februarie 2019. Daea a spus atunci că ”în România, cormoranii înoată în piscine”, o formulare plastică a faptului că s-au înmulțit vertiginos. Daea a continuat și în țară campania împotriva cormoranilor, afirmând că ”românii mănâncă mai puțin pește decât cormoranii”.

O investigație a siteului G4Media a dezvăluit că una dintre fiicele ministrului deține o fermă piscicolă de 650 ha de luciu de apă, iar campania dusă de ministru ar fi susținut interesele de afaceri ale fiicei sale.

Ministrul a adăugat că, potrivit unor date comunicate zilele trecute de Bruxelles, cormoranii ar consuma zilnic, la nivelul Uniunii Europene, aproximativ o mie de tone de peşte, situaţie pe care a apreciat-o drept “alarmantă”. Acesta a precizat că efectivul de cormorani din România s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult mai mare decât cel oficial.

În acelaşi timp, Petre Daea consideră că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: