Ministrul Agriculturii: Vom selecta anumite alimente de bază pentru care vom reduce adaosul comercial din opt coduri CAEN de produse. Adaosul se va reduce pe tot lanțul între procesator și marile rețele comerciale

alimente mâncare hrană Foto: Pixabay

Moul ministru al Agriculturii Florin Barbu a declarat, marți, la Antena 3, că Guvernul și marile rețele comerciale vor selecta anumite alimente de bază pentru care va fi redus adaosul comercial din opt coduri CAEN de produse, iar adaosul se va reduce pe tot lanțul între procesator și marile rețele comerciale.

„Sunt 8 coduri CAEN de produse. Am avut o primă discuție cu Asociațiile Marilor Rețele Comerciale din România. S-a stabilit un mod de lucru astfel încât în 2 zile rețelele comerciale ne-au promis că ne vor comunica produsele. Vorbim de coduri CAEN din panificație, pâine, lapte de consum, produse lactate, carne și produse din carne, ouă, faină, cartofi, mălai, fructe și legume proaspete. Trebuie identificate anumite produse din aceste coduri CAEN și încercăm să identificăm împreună această listă”, a declarat ministrul.

Florin Barbu a spus că reducerea adaosului comercial se va desfășura pe tot lanțul, atât la procesator, cât și la supermarket.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Pentr procesator, față de costul de producție, care are fișă obligatorie în contabilitate, se va aplica un adaos comercial, pe care îl vom stabili împreună cu procesatorii. Urmează apoi ca, pe tot lanțul, adaosul comercial să fie stabilit împreună cu marile rețele comerciale. Vorbim de procesare, vorbim de industria alimentară. Adaosul comercial va fi pe lanț de la procesator până la supermarket, că sunt unul, doi sau mai mulți intermediari, marja de adaos comercial pentru când ajunge produsul pe raft trebuie să fie cea pe care o stabilim cu marile rețele comerciale. În acea marjă care va fi stabilită cu Asociația Marilor Rețele Comerciale vor fi incluși toți participații la lanț. Nu s-a stabilit niciun procent, dar s-a sabilit o modalitate de calcul”, a afirmat ministrul.

George Bădescu, director executiv Asociației Marilor Rețele Comerciale, a afirmat că nu s-a stabilit încă data de la care se va aplica măsura, dar se va discuta în ritm rapid.

„Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe… în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN… e vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie, nimic deosebit (…) Încă nu am ajuns foarte departe, pentru că aceasta a fost, să spunem, o discuţie exploratorie, însă este important că decizia va fi luată pentru toţi operatorii de pe lanţul economic, deci nu se va limita doar la comercianţi sau în zona de procesare”, a precizat Bădescu, potrivit News.ro.

El a menţionat că eventualele aspecte comerciale vor fi validate de Consiliul Concurenţei.

„Nu s-a discutat despre cifre, nu s-a discutat despre numere, însă este evident că există o atmosferă generală pozitivă şi noi ne-am exprimat aprecierea pentru că a existat acest dialog. Discutăm aici despre faptul că inflaţia nu este un fenomen pozitiv şi trebuie să găsim formule prin care să se păstreze această putere de cumpărare”, a adăugat el.

El a precizat că nu s-a stabilit nici de când se va aplica măsura.

Întrebat ce s-a stabilit, reprezentantul retailerilor a menţionat: „În primul rând că se va aplica pe întreg lanţul, că este necesar să vedem formule prin care inflaţia să ajungă cât mai repede la o singură cifră şi, de asemenea, să păstrăm puterea de cumpărare la produsele de bază”.

„Vorbim despre definirea unei liste de produse de bază, acesta ar fi primul pas şi discuţiile de astăzi au fost practic o trecere în revistă, un sumar al, să zicem, situaţiei în general şi al unor posibile produse”, a afirmat Bădescu.

El a adăugat că la următoarea şedinţă, care va avea loc „repede”, va fi „o discuţie pe concret”.

„Nu s-a convenit asupra unei cifre sau asupra unui număr, fiecare va face o analiză, o evaluare şi la viitoarea şedinţă se va ajunge probabil la o listă de produse pentru care s-ar putea lua în considerare să existe anumite soluţii care să producă această scădere la raft a produselor de bază”, a continuat el.

El a explicat că este prematur să se discute despre procente la care să se renunţe din adaosul comercial.

„În orice caz, ideea este că se va implementa pe o perioadă limitată, ca o soluţie de avarie. (…) Nu avem de comunicat în acest moment lucruri decisive sau super concrete sau numere sau procente, pentru că într-adevăr asta a fost prima discuţie şi exploratorie. E important în beneficiul cui va fi făcută şi aceasta va fi, fără îndoială, în beneficiul consumatorului din România. Ceea ce este foarte important este să avem un parteneriat cu toţi cei care pot contribui la menţinerea puterii de cumpărare pe piaţa din România şi să sprijinim piaţa din România şi consumatorul român”, a punctat Bădescu.

Întrebat de ce nu a venit mai devreme acest parteneriat, el a replicat: „Fiecare retailer a făcut eforturi în acest sens şi discuţiile pe care le-am avut şi în perioada anterioară (…)”.

„Ne amintim că ne-am angajat să reducem pentru o anumită catergorie din produsul lapte un anumit procent şi ne-am ţinut de cuvânt”, a menţionat el.

Premierul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar. Discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază, conform unui comunicat al Executivului.

„Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Conform Guvernului, reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din România din domeniul alimentar și-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism.

Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.

La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Faceti stoc de cele 8 “alimente de baza” ca dupa ce le plafoneaza asta pretul n-o sa se mai gaseasca deloc…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.