„Luăm în considerare absolut toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze, inclusiv reluarea livrărilor de la Gazprom. Examinăm cu prioritate furnizorii alternativi, dar dacă se dovedește că aceștia nu sunt suficienți, cu siguranță nu voi fi eu ministrul care va lăsa populația în frig la iarnă”, a declarat ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov, la bTv, marți seara, scrie Dnevnik, citat de Rador.
Potrivit spuselor sale, condițiile pe care Rusia le impune Bulgariei sunt „cele care sunt impuse și altor țări europene și pe care acestea le îndeplinesc”. „A cumpăra gaz de la Gazprom nu înseamnă că Bulgaria iese din cadrul Uniunii Europene (UE). Noi nu vom accepta condiții diferite de cele ale Germaniei și ale altor țări importante din UE. Toate riscurile au fost deja analizate, așa că dacă începem negocieri, vom aborda tot ceea ce este critic pentru noi, astfel încât livrările să fie stabile, la prețul optim și cu securitate maximă”, a adăugat el.
Totuși, ministrul energiei a declarat categoric că guvernul interimar nu are intenția de a semna contracte de livrare de gaze pe termen lung. „Nu vreau să las moștenire următorului guvern”, a afirmat Hristov și a adăugat: „Vom asigura cantitățile până la sfârșitul anului, dar nu vreau să ne legăm cu contracte pe termen lung, aceasta va fi sarcina viitorului guvern.
Rosen Hristov a anunțat că și în prezent o parte din gazul care ajunge în Bulgaria este rusesc, dar nu a precizat la ce prețuri se cumpără acest gaz sau dacă sunt mai mici sau mai mari decât prețurile stipulate în actualul contract cu Gazprom, care expiră la sfârșitul anului. „Noi primim gaze rusești atât prin Grecia, cât și prin alți comercianți”, a spus ministrul bulgar al energiei.