Ministrul ceh de finanțe plănuiește cea mai mare revizuire a TVA din ultimii opt ani, în încercarea de a reduce deficitul bugetar

Redacția apr. 11, 2023 0 comentarii
Zbynek Stanjura, ministrul ceh de finanțe

Ministrul ceh de Finanțe, Zbynek Stanjura, vrea să revizuiască sistemul de taxă pe valoarea adăugată, majorând TVA-ul la unele articole, inclusiv la hoteluri, apă, bere și încălzire, în încercarea de a reduce deficitul bugetar, a anunțat televiziunea de stat, citată de Reuters.

În cadrul reformelor de reducere a bugetului, pe care televiziunea cehă le-a numit cele mai mari din ultimii opt ani, cele două cote actuale de TVA mai mici, de 10% și 15%, ar urma să fie combinate sub o cotă de 14%, în timp ce nivelul maxim de 21% ar urma să fie menținut.

Servicii precum cazarea, apa, sportul și activitățile culturale, care în prezent sunt impozitate la cote mai mici, ar trece la nivelul de 21% în cadrul modificărilor, care trebuie încă să facă obiectul unei dezbateri în cadrul guvernului de coaliție de centru-dreapta format din cinci partide.

Stanjura a declarat luni seară la televiziunea cehă că articolele vor fi judecate în funcție de faptul dacă “există un motiv social pentru a consuma mai multe din aceste servicii”.

“Toate celelalte sunt supuse dezbaterii”, a spus el.

Ministerul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Guvernul a preluat puterea la sfârșitul anului 2021 cu planuri de a ține în frâu datoria și deficitele în creștere.

Dar s-a confruntat cu cheltuieli mai mari din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a ajutoarelor de stat necesare pentru a atenua impactul creșterii costurilor energiei asupra gospodăriilor și firmelor.

Statul caută aproximativ 70 de miliarde de coroane (3 miliarde de euro) din economii bugetare sau din majorări ale impozitelor indirecte pentru a reduce deficitul de anul viitor de la un deficit planificat de 295 de miliarde de coroane (12,6 miliarde de euro) în acest an, cu scopul de a contribui la reducerea inflației care depășește 16%.

În timp ce deficitul bugetului central al statului ar trebui să scadă în acest an conform planurilor guvernului, se așteaptă ca deficitul fiscal general să crească la 4,2% din produsul intern brut, rămânând în afara limitelor Uniunii Europene, potrivit previziunilor ministerului.

 

Sursa foto:Facebook/Zbyněk Stanjura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *