Ministrul de Finanțe al Marii Britanii anunță creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli publice pentru a restabili reputația țării și să consolideze bilanțul fragil

lire-sterline sursa foto: Pexels

Jeremy Hunt, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a anunțat reduceri de cheltuieli publice estimate la 30 de miliarde de lire sterline și creșteri de impozite de circa 24 de miliarde de lire sterline menite să restabilească reputația țării și să consolideze bilanțul fragil, scrie Financial Times.

La două luni după ce Kwasi Kwarteng, predecesorul lui Hunt, a stârnit panica pe piață cu un „mini” buget care includea reduceri de taxe nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, declarația de toamnă a cancelarului a dat peste cap politica economică conservatoare.

În timp ce Kwarteng a anunțat cel mai mare plan de reducere a impozitelor din ultimii 50 de ani, Hunt a prezidat cel mai mare efort de creștere a impozitelor din ultimii 30 de ani, în afara perioadei de pandemie, lăsând țara cu cea mai mare povară fiscală de după cel de-al doilea război mondial.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cancelarul a declarat în fața unei Camere a Comunelor sumbre că este nevoie de o consolidare fiscală masivă, incluzând reduceri de cheltuieli în valoare de 30 de miliarde de lire sterline și creșteri de impozite în valoare de 25 de miliarde de lire sterline, pentru a restabili credibilitatea Marii Britanii și a domoli inflația.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară a declarat că, până în 2027-2028, Marea Britanie va avea o povară fiscală de 37,1% din produsul intern brut – cu un punct procentual mai mare decât se preconiza în martie și un record postbelic.

În condițiile în care economia Marii Britanii alunecă în recesiune, previziunile oficiale au evidențiat provocarea pentru gospodării și finanțele publice, ambele vor fi puse la încercare de inflația prognozată pentru 2023, de 7,4%. Se preconizează că economia se va contracta cu 1,4% și nu se estimează că va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie până la sfârșitul anului 2024.

Hunt a declarat că cheltuielile publice vor crește cu doar 1% în termeni reali în următorul parlament, iar cheltuielile de capital vor fi înghețate în termeni de numerar, obținând 21 miliarde de lire sterline și, respectiv, 14 miliarde de lire sterline – cea mai mare parte a comprimării fiscale. Acest lucru ar reprezenta o reducere semnificativă a planurilor de cheltuieli de capital.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: