Guvernele UE trebuie să-şi menţină orientarea fiscală “reactivă” în contextul actualei crize din Ucraina, cu măsuri ţintite spre gospodării şi firme, a declarat luni ministrul de Finanţe francez, Bruno Le Maire, transmite Agerpres, citând agenția Reuters.
Bruno Le Maire, care marţi va prezida reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, a afirmat că a venit timpul pentru un răspuns economic “ţintit, rapid şi temporar” la efectele crizei din Ucraina.
UE revizuieşte regulile fiscale – Pactul de stabilitate şi creştere – care limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. Prevederile Pactului au fost suspendate începând din 2020 pentru a oferi guvernelor o marjă de manevră mai largă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Însă, acum că economia a revenit pe creştere, regulile bugetare ar urma să fie reintroduse de la începutul lui 2023, chiar dacă vor suferi unele modificări pentru a ţine cont de noile realităţi economice ale UE, respectiv nivelul ridicat al datoriei publice şi necesitatea unor investiţii publice mari pentru a contracara schimbările climatice.
Suspendarea regulilor fiscale până la finalul anului lasă tuturor flexibilitatea necesară pentru a finanţa sprijinul de urgenţă pentru gospodării şi firmele dependente de gazele ruseşti sau expuse la piaţa rusă, a declarat ministrul de Finanţe.
“Trebuie să menţinem politica fiscală reactivă”, le-a spus jurnaliştilor Le Maire.
El a adăugat că sancţiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei sunt eficiente şi vor duce la un declin de 8% al economiei ruse.