Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat marţi că scăpăm de dosarul cu şină după ce o să implementăm de tot cloud-ul guvernamental şi migrarea tuturor bazelor de date. El estimează că până în 2026 vom avea cel puţin 60 de servicii publice în format digital. Ministrul a mai spus că până anul viitor va fi finalizată Aplicaţia Unică a statului.
”Scăpăm de dosarul cu şină după ce o să implementăm de tot clould-ul guvernamental şi migrarea tuturor bazelor de date, estimez că până în 2026 vom avea cel puţin 60 de servicii publice în format digital, tocmai pentru a da aceste servicii direct, pe laptop sau telefon, pentru orice român, 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Dar fără cloud nu puteam să ajungem în această situaţie, de 10 ani se vorbeşte despre el, ei bine noi l-am făcut”, a spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării la Prima News.
Bogdan Ivan a mai spus că în paralel se lucrează din aprilie anul acesta la aplicaţia unică a statului.
”În iarna aceasta vom avea o variantă beta a Aplicaţiei Unice, pentru a o testa, pentru a vedea primele cinci servicii cum sunt primite de către oameni, să facem o aplicaţie care să fie folosită simplu şi intuitiv. Până în septembrie 2025, va fi implementată integral aplicaţia unică a statului, care va avea cel puţin 30 de servicii, iar până la finalul lui 2026, minimum 60 de servicii, toate pe telefon. Vei primi pe aplicaţie mesaj când expiră permisul. Vei putea pentru pensie să vezi cât mai ai până ieşi la pensie, să vezi cu cât ai contribuit”, a ţinut să precizeze Ivan.
Despre votul electronic, ministrul Digitalizării a arătat că este prematur, el afirmând că sunt state precum Elveţia, care face referendum direct pe telefon, dar chiar şi ei au început să mai elimine acest vot pentru că nimic nu e impenetrabil şi poţi să ai un atac cibernetic la un moment dat care găseşte o breşă în tot sistemul.
”Ca să ne asigurăm, deocamdată nu suntem stabiliţi că va fi o priorotate zero pentru noi. Mai avem foarte mult de lucru până ajungem acolo. Aşa că, de la permise, buletine, paşapoarte, înmatriculare de maşini, obţinerea pensiei, a permisului, a certificatului de naştere, de căsătorie, documente de studii, sunt pregătite pentru a fi migrate în cloud”, a completat ministrul.