Ministrul Economiei: Buna colaborare între privat și instituțiile statului este esențială pentru absorbția fondurilor din PNRR

Florin Spataru Sursa foto: Facebook/Florin Spataru

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a transmis că fiecare actor din piață trebuie să participe la accesarea banilor europeni. România pune la dispoziție bani prin PNRR, însă buna colaborare între privat și instituțiile statului este esențială pentru absorbția fondurilor.

Ministerul Economiei a organizat vineri o dezbatere publică destinată prezentării metodologiei de preselecție a beneficiarilor direcți și indirecți, potențiali participanți în cadrul IPCEI ME/CT (Microelectronica).

„Există un interes foarte mare manifestat la nivelul mediului de afaceri, dar și la nivelul mediului academic pentru accesarea banilor puși la dispoziție prin PNRR de Ministerul Economiei. Dovadă a fost participarea a 97 de reprezentanți ai întreprinderilor din industria microelectronică și ai marilor centre universitare din țară la dezbaterea privind ghidul care stabilește eligibilitatea companiilor ce vor putea accesa banii destinați dezvoltării microelectronicii în România”, a spus ministrul Economiei Florin Spătaru.

Ministerul Economiei va pune la dispoziție 500 milioane euro ce vor fi destinate companiilor din industria microelectronică din România pregătite să investească în crearea de produse inovative specifice domeniului.

Obiectivele proiectului IPCEI-microelectronică constau în structurarea și dezvoltarea competențelor de concepție, fabricație și aplicare a componentelor și sistemelor microelectronice într-un ecosistem național coerent, respectiv securizarea proprietății intelectuale și accelerarea aplicării tehnologiilor avansate în domenii esențiale ale economiei naționale cum sunt industria automobilului, sănătatea sau agricultura de precizie, spațiu, apărare, aeronautică.

România și alte 21 de State Membre ale Uniunii Europene reunite în Consiliu la 7 decembrie 2021 au semnat o declarație comună angajându-se să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare.

Sursa foto: Facebook/Florin Spataru

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *