Ministrul Economiei, Radu Oprea: Industria mobilei aduce valoare adăugată materiei prime din România şi este unul dintre principalii exportatori ai României, care contribuie şi la brandul de ţară

Mobila Sursa foto: Facebook/ BIFE -SIM

Industria mobilei este o industrie strategică pentru că aduce valoare adăugată materiei prime din România şi pentru că este unul dintre principalii exportatori ai României, care contribuie şi la brandul de ţară, a declarat joi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, transmite Agerpres.

El a participat la Conferinţa “Industria Mobilei, ramură economică strategică a României”, organizată cu ocazia celei de-a 32-a ediţii a Târgului BIFE-SIM, eveniment care reuneşte comunitatea din industria mobilei, echipamentelor şi accesoriilor.

Potrivit ministrului Economiei, industria mobilei din România are peste 50% capital românesc şi “nu este o industrie care trebuie înlocuită cu altceva”.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Dumneavoastră veţi rezista în continuare pentru că am văzut transformarea din ultima perioadă în industria mobilei. Aţi devenit din ce în ce mai competitivi pentru că aţi atacat pieţe noi, aţi început să exportaţi în Statele Unite înlocuind piaţa Rusiei. Este o piaţă competitivă prin design, prin creativitate, prin valoarea adăugată adusă produsului românesc şi cred că aici este secretul dumneavoastră, faptul că aţi ştiut să vă transformaţi, să găsiţi idei noi care să individualizeze produsele româneşti pe piaţa care este foarte competitivă, a industriei de mobilă în general”, a spus ministrul comunităţii din industria mobilei, prezentă la târgul BIFE-SIM.

Oprea a arătat că industria mobilei se află pe locul şase în topul industriilor cu balanţă comercială pozitivă, cu 1,23 de miliarde, subliniind, totodată, că a fost supusă unor provocări în ultima perioadă, având în vedere crizele succesive, prima criza pandemică legată de lanţurile de aprovizionare şi a doua criză, cu un impact foarte mare, războiul din proximitatea graniţelor, din cauza căruia s-a pierdut piaţă de desfacere şi accesul la materie primă.

“Ştiu că importaţi peste patru milioane metri cubi de lemn pe relaţia Ucraina. Şi, atunci, lucrul acesta a avut iarăşi un impact pe producţia de mobilă din lemn masiv”, a mai spus ministrul Economiei.

Ştefan-Radu Oprea a menţionat, în context, că preţul energiei este o provocare pentru toată Europa şi, implicit, şi pentru industria mobilei. “Dacă ne uităm în raportul Draghi, vom vedea că este una dintre cauzele principale pentru care Europa nu mai este competitivă azi. Dar, România are o şansă foarte mare pentru că 2027-2030, cu noile gaze extrase din Marea Neagră, cu noile capacităţi de producţie a energiei electrice din gaze, cu noile capacităţi de producţie a energiei, şi ar trebui, cu o reglementare bună, să scadă preţul la energie şi cred că aceasta este una dintre soluţiile pentru ca dumneavoastră, în industria mobilei, să rămâneţi competitiv la fel ca şi celelalte industrii”, a afirmat ministrul Economiei.

În privinţa forţei de muncă calificate şi a salarizării din industria mobilei, el a precizat că discuţia ar trebui să se poarte într-un sens mai larg. “Nu m-aş referi strict doar la costul pe care îl aveţi în companii şi sigur, din perspectiva aceasta o puteţi privi ca pe cost, dar forţa de muncă calificată este unul dintre asset-urile pe care-l aveţi, unul dintre lucrurile care vă dau competitivitate şi avem suficient de mulţi români care sunt plecaţi în afara graniţele ţării. Dacă nu reuşim să avem acel echilibru între salarizare aici şi oferta de pe piaţa europeană, veţi avea aceeaşi provocare despre care vorbeam referitoare la forţa de muncă calificată”, a menţionat Oprea.

El apreciază că majorarea salariului minim trebuie percepută şi ca o posibilitate de a vinde mai mult, de a crea o piaţă pentru industria mobilei, pentru că dacă nu există putere de cumpărare, industria mobilei, mobila, “care este o investiţie pe termen mediu în viaţa unei familii”, ar scădea în România.

“Şi, totuşi, suntem a şasea piaţă europeană ca număr de locuitori. Mai mult, dacă ne uităm pe cifrele statistice, PIB-ul per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare a ajuns la 80%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare în România, pe această piaţă, este una ridicată. Măsurile pe care le ia Guvernul Ciolacu sunt tocmai acelea de a susţine puterea de cumpărare a românilor şi lucrul acesta face bine industriei de mobilă şi industrie de design din România. De aceea, eu aş privi altfel această perspectivă. În primul rând, pentru că aveţi cum să susţineţi forţa de muncă şi s-o convingeţi să rămână în companiile dumneavoastră. Şi, doi, există o viaţă mai bună pentru industria mobilei în România. Din această perspectivă, cred că efortul de consolidare a puterii de cumpărare din România, a veniturilor familiilor este un lucru la care trebuie să lucrăm împreună”, a explicat ministrul Economiei.

Târgului BIFE-SIM este organizat de Romexpo în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Camera de Comerţ şi Industrie din România (CCIR) şi are loc în perioada 19 – 22 septembrie 2024, în Pavilionul B2, Romexpo.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: