Ministrul Energiei a cerut comisarilor europeni amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia și finanțare pentru dezvoltarea proiectelor nucleare

Complexul Energetic Oltenia Sursa foto: Facebook/CE Oltenia
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o discuție cu Elisa Ferreira, Comisar european pentru coeziune și reforme, și cu Maroš Šefčovič, Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru tranziția verde privind amânarea opririi energiei pe cărbune și a cerut finanțare de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea proiectelor nucleare, inclusiv cele din România.

„Cu Comisarul Ferreira am discutat despre importanța tranziției juste, mai ales pentru regiunile care depind de producția de cărbune, inclusiv Gorj și Hunedoara. Prioritatea României trebuie să fie absorbția de fonduri europene disponibile pentru investiții, antreprenoriat și reconversie profesională în aceste zone. În același timp, există deschidere la nivelul Comisiei Europene pentru a analiza calendarul asumat de România în trecut pentru închiderea capacităților pe bază de cărbune, în contextul nevoii de a asigura securitatea energetică națională și europeană, înainte de orice altceva. România s-a poziționat deja ca lider în acest sector, având un site candidat, o tehnologie matură selectată la nivelul studiului de prefezabilitate și primul centru de pregătire a experților în noua tehnologie SMR, în cadrul Politehnicii București”, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Acesta menționează că a mai solicitat facilitarea unor finanțări europene pentru dezvoltarea proiectelor nucleare, inclusiv cele din România. „Această energie asigură producție în bandă și are emisii zero, ceea ce o face parte esențială din tranziția energetică. De aceea, anul trecut, la COP28, cele mai importante state din sectorul energetic global și-au asumat triplarea capacității instalate de producție a energiei nucleare până în 2050”.

„Acest lucru necesită pregătirea unor specialiști de top, ceea ce România deja face, dar și acces la finanțare în termeni avantajoși. Se poate face asta atât prin fonduri de la băncile de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiții, cât și prin fonduri structurale nerambursabile, în viitorul ciclu de programare”, mai scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Reamintim că Burduja anunța anul trecut că va solicita Comisiei Europene amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe lignit din Oltenia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: