Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul în care contractul pentru achiziţia gazelor expiră la 31 decembrie, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. Acesta a participat la inaugurarea unei staţii de uscare gaze la depozitul de la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, alături de premierul Nicolae Ciucă şi de conducerea Romgaz şi Depogaz. Primul ministru a spus, la rândul său, că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată.
“Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze era unul foarte bun şi expiră la 31 decembrie. Compania a luat decizia de a opri producţia pentru o perioadă de o lună sau două şi mută acum revizia programată pentru vara viitoare”, a spus Virgil Popescu.
El a reiterat faptul că preţul gazelor a crescut din cauza speculaţiilor făcute de Federaţia Rusă, prin intermediul Gazprom, care pune presiune pentru ca gazoductul Nord Stream 2 să fie dat cât mai repede în folosinţă.
“Noi estimăm că după perioada de iarnă, după pornirea conductei, preţurile vor scădea”, a completat oficialul.
Ministrul a amintit că marii consumatori de gaze beneficiază de o schemă de ajutor de stat pentru a trece cu bine această iarnă.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, tot marţi, că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată, potrivit News.ro. “Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, am discutat cu ministrul Agriculturii pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. De asemenea, ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi desigur împreună vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face, pentru că se analizează”, a explicat Nicolae Ciucă.
Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.