Ministrul Energiei, în Azerbaijan: Energia Caspicii este crucială pentru regiunea noastră. Sper ca UE să finanțeze „autostrăzile” electricității verzi și gazului

Sebastian Burduja Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Atragerea unor cantități suplimentare de gaze naturale din Azerbaidjan poate contribui la stabilizarea pieței energetice regionale, a declarat Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, într-un interviu acordat publicației azere Trend.

„Într-adevăr, anul trecut, operatorii de transport ai sistemelor de gaze din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Azerbaidjan, alături de miniștrii energiei din aceste state, au semnat un important memorandum de înțelegere privind implementarea Inelului Solidarității (STRING). Avem încredere că punerea în aplicare a acestei inițiative va aduce multe beneficii regiunii noastre. Atragerea unor cantități suplimentare  de gaze din Azerbaidjan poate contribui la stabilizarea pieței energetice regionale, fără a fi absolut necesar un transfer masiv de fonduri în proiecte de infrastructură care ar afecta ulterior prețul plătit de consumatorul final”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia contractul de gaze cu Azerbaidjanul, de care beneficiază România și țările din regiune, a fost crucial. „Gazele se livrează pe o piață, în funcție de ofertă și cerere. Pentru România și regiune, contractul cu Azerbaidjan pentru livrarea de gaze a fost crucial pentru asigurarea securității energetice și diversificarea aprovizionării.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Având în vedere evoluția producției de gaze și a cererii de gaze de pe piață, România a reușit să își acopere necesarul și se menține în poziția de al doilea mare producător de gaze din UE. Cu toate acestea, continuarea cooperării cu Azerbaidjanul este esențială pentru a menține o piață stabilă, în orice circumstanțe, în special având în vedere evoluția situației de război din Ucraina. În cele din urmă, achizițiile de gaze se bazează pe raționamente comerciale în funcție de evoluțiile pieței”, a declarat ministrul român.

Burduja a mai subliniat că cooperarea strânsă dintre Azerbaidjan și Europa este din ce în ce mai profundă, în special în sfera energiei. „Având în vedere contextul actual, rolul Azerbaidjanului pe piețele regionale este menit să crească. Conectivitatea este cuvântul cheie”, a adăugat ministrul român. El a subliniat că România colaborează îndeaproape cu Azerbaidjan, Georgia și Ungaria pentru dezvoltarea Coridorului de Energie Verde.

„Acesta constă în principal într-un cablu submarin pe sub Marea Neagră care va permite energiei verzi să circule fără probleme între țările noastre, integrând astfel și mai mult piețele noastre energetice. Studiul de fezabilitate urmează a fi realizat. Există, de asemenea, o mare oportunitate în creșterea rolului Azerbaidjanului pe piața gazelor din UE, prin îmbunătățirea capacității de conectivitate între regiunile noastre. Pentru Europa, un acces mai mare la gazul din Azerbaidjan asigură satisfacerea cererii interne, scăderea prețurilor și dezvoltarea unor industrii precum petrochimia. Dar și mai important, gazul din Azerbaidjan înseamnă creșterea securității energetice, datorită diversificării surselor”, a spus Burduja.

El a menționat că România este hotărâtă să îmbunătățească și mai mult cooperarea cu Azerbaidjanul și să promoveze cooperarea dintre Azerbaidjan și Europa în domeniul energetic. „Proiectele deja operaționale, precum și cele aflate în diferite stadii de implementare, au schimbat deja și vor continua să transforme peisajul infrastructurii energetice din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est. Aceste proiecte creează oportunitatea tehnică și economică de a transporta noi volume de energie din regiunea caspică, integrând astfel mai bine această regiune în piețele europene”, a declarat ministrul.

Burduja a arătat că România este încrezătoare că securitatea energetică și dezvoltarea infrastructurii de transport al energiei în Europa Centrală și mai ales în Europa de Sud-Est, afectate semnificativ de războiul prelungit din Ucraina, vor continua să fie sprijinite de Comisia Europeană sub toate aspectele și considerate o prioritate europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Deci matetul Burduja de la Harvard ne zice ca planul maret este sa cumparam gaze si electricitate de la Azeri, noi sa nu producem nica si conductele si cablurile sa le plateasca UE.
    Nu stiu daca are probleme la mansarda dar pe nas sigur trage…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.