Ministrul Energiei: Închiderea capacităţilor pe cărbune trebuie să aducă înlocuirea lor cu cele pe regenerabile şi gaze naturale

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Închiderea capacităţilor pe cărbune trebuie să aducă, după sine, înlocuirea lor cu cele pe regenerabile şi gaze naturale, a afirmat, marţi, Elena Popescu, Ministerul Energiei, Direcţia Generală Politici Energetice şi Green Deal, în cadrul unui eveniment de specialitate, citat de Agerpres.

„Nu putem închide 5.000 MW până în 2026 şi să le locuim numai cu regenerabile. Capacitatea pe regenerabile va creşte, ne aşteptăm să crească până în 2035″, a menţionat Elena Popescu, la conferinţa „Tranziţia energetică în perioada de criză: Obstacole şi oportunităţi”.

În opinia sa, pentru perioada aceasta de tranziţie este nevoie de “capacităţi de backup” şi pentru a se asigura stabilitatea şi rezilienţa sistemului energetic.

Ea a subliniat că, la nivelul tuturor statelor membre şi mai ales în zonele din estul Europei şi din Europa Centrală, s-au luat măsuri de criză în contextul reducerii dependenţei de gazul rusesc şi, în context, fiecare stat membru şi-a luat măsurile de criză necesare.

„Acum avem un calendar agreat cu Comisia Europeană – şi sperăm că acest jalon de închidere a celor 660 de MW este considerat îndeplinit în cadrul PNRR”, a adăugat Elena Popescu.

Guvernul a decis trecerea în conservare a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit, pe o perioadă de 3 ani sau chiar scoaterea din exploatare, începând cu luna iunie 2023, în vederea clarificării unor angajamente asumate de România în cadrul PNRR ce ţin de reforma pieţei energetice, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în martie.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *