Ministrul Energiei: Nu poţi înlocui producţia de energie pe cărbune cu panouri fotovoltaice sau centrale eoliene

eoliene panouri solare EDP Renewables Sursa foto: edpr.com

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, luni, la Porţile de Fier I, că producţia de energie pe cărbune nu poate fi înlocuită cu panouri fotovoltaice sau centrale eoliene, ci cu producţia pe gaz.

Potrivit lui Burduja în acest moment există întârzieri la procesul de înlocuire a centralelor pe cărbune de la Işalniţa şi Turceni, însă este important să nu fie închise grupurile pe cărbune fără a pune ceva în loc.

“În planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia chiar aceasta a fost abordarea: închiderea treptată a grupurilor pe cărbune şi trecerea lor în rezervă (o parte dintre grupuri trec în rezervă), dar să existe grupurile de gaz de la Işalniţa şi Turceni, care înseamnă 850 MW, respectiv 478 MW. Aceste grupuri pe gaz prezintă anumite întârzieri, iar astăzi am fost într-o vizită de lucru la Işalniţa şi acolo avem un avans. Ne dorim ca în toamnă să avem depunerea ofertelor, clarificări, să sperăm că nu vor fi contestaţii şi o atribuire de contract până la finalul acestui an, ceea ce ar permite ca în 2027, cu spirjinul Transgaz, să putem avea pus în funcţiune grupul pe gaz la Işalniţa. La Turceni sunt întârzieri şi mai mari în acest moment. Deci trebuie o corelare între închiderea grupurilor pe cărbune şi punerea în funcţiune a grupurilor pe gaz. Pentru că asta înseamnă producţie în bandă: nu poţi să înlocuieşti cărbunele cu panouri fotovoltaice sau cu centrale eoliene. Nu au acelaşi profil de producţie: una este producţia în bandă, alta e producţia intermitentă”, a spus ministrul Energiei.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Acesta a precizat că aşa cum sunt termenele asumate de România în PNRR în legea decarbonizării, dar şi în planul de restructurare de la CEO şi în planul de închidere a activităţii de la Valea Jiului, 2032 este ultimul an de funcţionare a Complexului Energetic Oltenia.

“Pe baza unui studiu de adecvanţă pe care îl aşteptăm de la Transelectrica, vom putea să avem argumentele tehnice necesare pentru o eventuală decalare a acestor termene în dialogul nostru cu Comisia Europeană, în primul rând la Gorj, unde este o producţie de energie electrică importantă: 10-15% din producţia energică a României depinzând de CEO. În Valea Jiului este o producţie pe huilă mult mai mică, discutăm de doar 4 mine rămase în prezent şi 2.000 de oameni, de la zeci de mii în 1990. Este important să nu închidem grupurile pe cărbune fără a pune ceva în loc”, a mai afirmat ministrul Energiei.

Comentarii

  1. Daca nu ai nimic in sfecla aia pe post de acoperis pemtru gat, cum e dl. BURDIJA de la Bancorex raspunsul e corect, eolienele si fotovoltaicul nu pot inlocui centralele pe carbune, Geniul de la Bancorex…. ministru in romanika…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.