Ministrul Energiei: România are depozitele de gaz suprapline, poate ajuta Republica Moldova și Ucraina/ Noi ne-am manifestat această deschidere, nu avem o solicitare formală

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

România are depozitele de gaze pline și este gata să ajute în această iarnă Ucraina și Republica Moldova, a spus marți ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Da, suntem la 103% aproximativ, grad de umplere Am făcut supra-plinul. Este adevărat că ne-am arătat disponibilitatea și față de Republica Moldova, și față de Ucraina. Ambele state, în mod special Republica Moldova, cunosc mai bine acest exemplu, Apelează la piața liberă în acest moment și își fac un calcul pur comercial. Dacă pot importa gaz, bineînțeles, care nu are legătură cu Federația Rusă, mai ieftin decât din România, o vor face din altă parte. Noi ne-am manifestat această deschidere, nu avem o solicitare formală în acest moment. Urmează să vedem dacă pe parcursul lunilor următoare Republica Moldova va apela la noi și cu siguranță, așa cum am făcut-o întotdeauna, îi vom ajuta pe frații noștri de peste Prut”.

Un alt partener pentru schimburi energetice ar putea fi și Ungaria, a spus Burduja, în contextul în care ministrul Péter Szijjártó, ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei, va veni miercuri la București unde se va întâlni cu ministrul român al Energiei la o conferință de specialitate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Pe noi ne interesează ca țară să fim hub energetic și suntem, avem toate argumentele. Avem surse hidro, peste 33% din mixuri de producție, avem programul nuclear 20% actualmente și încă două reactoare nucleare de mari dimensiuni, plus actualele reactoare de mici dimensiuni. Avem offshore wind pregătim legislația, avem gaz și dânșii n-au. Deci pe noi ne interesează ca într-o anumită perspecivă de timp să putem să fim furnizori de securitate și stabilitate și normalitate în regiunea noastră, inclusiv pentru vecinii noștri.”

Despre exporturi de gaz către Ungaria, nu s-a discutat încă, a spus Burduja.

“Nu s-a pus în discuție chestiunea asta, dar dacă România va avea rezerve adiționale de gaz și le va putea valorifica în industrie, asta ar fi prioritatea zero. Sigur, putem transforma gazul în energie electrică, asta ar fi prima prelucrare și avem de exemplu, la Mintia proiectul de 1700 de megawați, un investitor privat, și asta urmează să facă, să transforme gazul energie electrică pe care sigur că România poate să o exporte la o valoare adăugată mai mare decât exportul de gaz, dar putem să investim, dacă vreți, acest gaz și către industria de îngrășăminte chimice, pentru agricultură și mai ales în industria farma, care este mare consumatoare de gaz și unde România are un deficit comercial major. Deci asta ar fi prioritatea mea. Dar aici nu vorbesc neapărat de Ministerul Energiei, vorbesc ca român. Guvernul României trebuie să se gândească la 2027 ca la orizont de timp în care industria care are nevoie de acest caz să fie mult dezvoltată.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: