Ministrul Energiei: România se va raporta la prețul gazului din Olanda. Nu vrem să mai depindem de tendințele de preț impuse de către gazul rusesc

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, că prețul de referință al gazelor din România va fi cel de la hub-ul din Olanda, deoarece prețul de la Viena este influențat de gazul rusesc.

„Costurile sunt în piață. Piața dictează costurile. Nu vrem să ne mai reflectăm la hubul de la Viena, care este invadat, inundat de gaze rusești. Nu vrem să depindem de prețul și de tendințele de preț care sunt impuse de către gazul rusesc. Ne uităm la hubul din Olanda, TTF, acela este prețul pieței. Veți vedea pe bursele olandeze prețurile la care se va tranzacționa gazul natural în Europa”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

El a afirmat că în România nu discutăm de fluctuații ale prețului gazului natural care să se reflecte în prețul facturii românilor. Asta pentru că prețul gazului pentru români a fost reglementat după ce Guvernul a aprobat o ordonanță care a intrat în vigoare la 1 aprilie, pe o perioadă de 12 luni, iar prețul gazului este acum fix, de 150 lei/MWh, a explicat ministrul.

El a mai afirmat că, în acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă. „Nu avem nicio limitare sau amenințare pe termen scurt. Nu suntem în situația colegilor din Bulgaria, ei trebuie să găsească surse rapid. Noi lucrăm la surse alternative și reducerea dependenței de gazul rusesc cred că din luna noiembrie a anului trecut”, a spus el.

Ministrul a afirmat că România este un producător de gaze naturale, al doilea producător, iar odată cu rezervele din Marea Neagră devenim un producător de gaze naturale care produce mai mult decât consumă și putem fi furnizor de securitate regională.

„Când te gândești unde ai putea da, te gândești unde ai putea în jurul țării tale cât să îți optimizezi costurile – Bulgaria, Grecia, Ucraina, dar în primul rând Republica Moldova. Ceea ce trebuie să știm este că până anul trecut nu puteam avea altă sursă alternativă de gaze naturale decât Federația Rusă. Acum avem un coridor transbalcanic prin care putem aduce gaze didn Azerbaidjan, putem aduce GNL în porturile turcești, iar odata cu finalizarea interconectării între Bulgaria și Grecia putem aduce inclusiv gaze naturale în porturile GNL din Grecia”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: