Ministrul Energiei: Sper că vom avea Strategia energetică până în iunie. Romgaz va finaliza Iernut, astfel încât să nu pierdem banii / Guvernanță corporativă și la Romgaz

Virgil Popescu Sursa foto: Facebook

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, că speră ca până la finalul lunii iunie vom avea aprobată Strategia Energetică a României, în timp ce o hotărâre de Guvern privind Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) va fi aprobată la finalul acestei luni. Totodată, el a precizat că Romgaz va finaliza centrala de la Iernut, astfel încât România să nu piardă banii.

„Atât hotărârea de guvern pentru Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, cât și Strategia Energetică sunt pe circuitul de avizare, probabil că la ora asta ar fi trebuit să ajungă la semnat. Ieri era finalizată avizarea internă, urmând să plece către celelalte ministere. În ultima ședință din această lună vom aproba proiectul de lege privind Strategia Energetică și îl vom trimite în Parlament, iar PNIESC va fi aprobat prin hotărâre de guvern, la finalul acestei luni. Împreună cu colegii din Parlament cred că o să reușim să scoatem și Strategia Energetică în cursul acestei sesiuni parlamentare, la sfârșitul lunii iunie”, a declarat Virgil Popescu, în cadrul Forumului Energiei, organizat de Financial Intelligence.

El a precizat că speră ca tot mai mulți români să treacă pe piața concurențială de energie, deoarece avem prețuri mai mici decât aveam anul trecut.

Totodată, ministrul Energiei a precizat că își dorește să demareze, până la sfârșitul acestui an, procedura pe ordonanța 109 privind guvernanța corporativă la toate companiile din domeniul energetic la care nu este în momentul de față demarată sau implementată.

„Avem destule companii care au procedura pe 109 implementată: Hidroelectrica, SAPE, Nuclearelectrica, Electrocentrale Grup, Oil Terminal, companii la care este implementată procedura și continuă. Romgaz, o companie care este mare și deținută de Ministerul Eneergiei în proporție de 80% nu are implementată procedura și îmi doresc ca în perioada următoare să facem pași pentru a o demara”, a spus Popescu.

Ministrul Energiei a menționat, totodată, că centrala de la Iernut va fi pusă în funcțiune în termenele stabilite astfel încât să nu pierdem banii din planul de investiții.

„Aștept ca până la sfârșitul acestei luni acea analiză tehnică cu un terț independent care este în implementare și în executare să fie finalizată astfel încât să știm stadiul lucrărilor, tot ce s-a făcut la Iernut. Odată ce avem stadiul lucrărilor fizic și financiar pe masă, se vor lua cele mai bune decizii de către companie. A fost anunțată o suspendare a rezilierii contractului, la sfârșitul acestei săptămâni aștept concluziile discuțiilor pe care conducerea Romgaz a avut o cu consorțiul. Dacă nu vor ajunge la nicio concluzie, suspendarea va înceta și se va merge mai departe cu rezilierea. Suntem pregătiți ca indiferent de soluție, reziliere, Romgaz să finalizeze investiția, astfel încât banii să nu se piardă”, a spus Popescu.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *