Ministrul Energiei, Virgil Popescu, e acuzat de USR că periclitează securitatea României prin faptul că ține la sertar legea care ar permite extragerea gazelor din Marea Neagră

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Cristina Prună, vicepreședinte USR, îl acuză pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că ”periclitează securitatea energetică a României prin inacțiunea sa”, cu referire la faptul că acesta blochează de doi ani proiectul legii offshore, care ar permite demararea proiectelor de extragere a gazelor din Marea Neagră.

”România, deși este al doilea producător de gaze naturale din UE, a ajuns să importe peste 20% din gazele necesare pentru consumul intern. Acest lucru se întâmplă în timp ce prețurile la gaze naturale cresc pe bursele internaționale și în România. Numai ieri au crescut cu 8% pe bursa de la Amsterdam. Iar noi ne uităm neputincioși către miliardele de metri cubi de gaze care zac pe fundul Mării Negre. Între timp, ministrul Energiei continuă să ne vândă gogoși în fiecare săptămână despre cum “săptămâna viitoare” legea offshore va fi dezbătută în parlament. Nu se întâmplă”, arată Prună într-un comunicat.

Reamintim că Virgil Popescu a promis încă din noiembrie 2019, când a devenit ministrul Energiei în guvernul Orban, că va debloca legea offshore, dar nu a trimis în Parlament proiectul nici până acum. Între timp, compania americană ExxonMobil a decis să iasă din proiect și a vândut participarea către compania cu capital de stat Romgaz.

”Continui să mă întreb de ce se tărăgănează atât o lege care ne-ar aduce gaze din abundență și prosperitate economică? De ce actualul ministru transformă România în țara “săptămânii viitoare”? Oare când vom putea arăta că România este, în sfârșit, țara care poate face proiecte mari și poate lăsa o moștenire consistentă generațiilor viitoare?”, mai arată Cristina Prună în declarația sa. (Foto: Sondă offshore / ExxonMobil)

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *