Ministrul Finanțelor anunță că se pregăteşte legea bugetului şi legea plafoanelor pentru anul următor

Adrian Caciu, ministrul Finantelor Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Finanţelor pregăteşte legea bugetului şi legea plafoanelor pentru anul următor, a afirmat marţi ministrul de resort, Adrian Câciu, menţionând că modul în care s-a derulat programul cu garanţii de stat anul acesta trebuie să reprezinte un bun exemplu pentru anul viitor, scrie Agepres.

„După cum ştiţi, a anunţat şi domnul prim-ministru, pregătim legea bugetului şi legea plafoanelor pentru anul următor. Modul în care s-au desfăşurat sau s-a derulat programul cu garanţii de stat trebuie să reprezinte un bun exemplu pentru anul viitor şi, de ce nu, să ajungem la concluzia că ne trebuie mai multă finanţare pentru economie, dar asta depinde foarte mult şi de mediul economic. De aceea vă încurajez să apelaţi la cele 4 programe pe care le avem în derulare. De aceea am şi diversificat formulele de finanţare prin antrenarea a încă două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Român de Contragarantare, astfel încât antreprenorii să aibă mai multe soluţii de finanţare şi să poată, sectorial, să apeleze la soluţiile pe care noi, ca Guvern, le-am oferit economiei”, a afirmat Adrian Câciu, după semnarea convenţiilor pentru noul program guvernamental IMM Invest Plus.

El a subliniat că investitorii străini au adus anul acesta un plus de capital important în economia românească. El a menţionat că se continuă ceea ce a spus la începutul acestui an, „un an complicat, un an în care s-a plecat cu cel mai important obiectiv, acela de a crea un parteneriat real între stat şi economie”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Acest parteneriat, de altfel, s-a şi văzut în modul în care a evoluat economia românească primul semestru. Rezultatele acestea, de creştere economică, nu vin peste noapte. Ele au venit, pe de o parte, din efortul antreprenorilor, dar şi pe de altă parte, aşa cum am spus şi atunci, prin stimuli concreţi care s-au oferit economiei româneşti: Programul IMM Invest, programul IMM Prod, Garant Construct, programele care au fost pe schema de ajutor de stat Covid au reprezentat un ‘boost’, dacă vreţi, din punctul meu de vedere, pentru ceea ce însemna mediul antreprenorial românesc. De aceea şi continuă cu o finanţare mult mai mare, pentru că ceea ce ne dorim este să menţinem acest nivel de dorinţă şi de investiţii, atât din partea statului, dar şi din partea mediului antreprenorial. În general, în situaţiile complicate, diferenţa o face încrederea. Dacă există încredere între entităţile care fac parte dintr-un angrenaj, atunci acele situaţii vor găsi răspuns. Sunt soluţii concrete şi soluţiile concrete sunt: finanţare, obiective de investiţii, locuri de muncă şi dezvoltare. Eu sunt convins că acest plafon pe care l-am convenit astăzi cu cele trei fonduri de garantare va fi epuizat până la finalul anului”, a adăugat Câciu.

Semnarea convenţiilor pentru noul program guvernamental IMM Invest Plus a avut loc marţi, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), alături de Fondul Român de Contragarantare şi de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) au fost mandatate de către Ministerul Finanţelor pentru a implementa Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus.

Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, aprobată prin Decizia Comisiei Europene din 9 septembrie, reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susţinerea IMM-urilor, conform FNGCIMM.

Guvernul alocă prin IMM Invest Plus sprijin financiar de 4 miliarde euro pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din România.

Schema de ajutor de stat va facilita accesul la finanţare pentru diferite categorii de beneficiari, care vor putea accesa credite cu garanţii de stat, cu dobânzi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni şi cu costuri aferente comisionului de risc şi a comisionului de administrare, subvenţionate din bugetul Ministerului Finanţelor, pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate.

Valoarea maximă a unei finanţări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiţii şi până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanţia de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanţărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiţii şi de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: