Ministrul Finanțelor, despre ordonanța privind reducerea preţurilor alimentelor: Să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul/ Măsura va fi aplicată pentru trei luni, apoi va fi făcută o analiză a impactului

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi că proiectul aflat în dezbatere publică referitor la reducerea preţului la alimente, iniţiat de Ministerul Agriculturii, a fost explicat în coaliţia de guvernare şi are ca obiectiv final scăderea prețurilor la produsele alimentare prin plafonarea marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, al distibuitorului cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%.

“Legat de ieftinirea preţului la produsele alimentare care sunt luate în discuţie şi urmează a fi dezbătute la nivelul Guvernului, contextul actual este acela în care populaţia aşteaptă aceste măsuri din partea Guvernului şi a coaliţiei de guvernare. Am asistat la o creştere a preţurilor la produsele alimentare şi, în general, a preţurilor în perioada de criză. Ele au crescut atât pe componenta de utilităţi publice, dar şi în zona aceasta de produse alimentare. După cum ştim, proiectul care este acum în dezbatere publică, legat de ieftinirea la produsele alimentare a fost iniţiat de Ministerul Agriculturii şi a fost explicat în cadrul coaliţiei de guvernare. El are ca obiectiv final ieftinirea preţului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distibuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final cu 20%”, a precizat Boloş, la sediul PNL.

El a mai spus că acest proiect este “mult aşteptat de toţi românii” şi urmează să fie implementat pe o perioadă de trei luni de zile.

“Sunt aşteptate ieftiniri considerabile ale preţurilor la aceste produse alimentare. Desigur, aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, pentru a putea fi implementat aşa cum a fost discutat şi susţinut de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanţă aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toţi românii. Sigur, perioada de implementare, aşa cum am precizat, este de trei luni de zile, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut în ceea ce priveşte preţul la produsele alimentare şi apoi se vor lua deciziile următoare în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-au produs măsurile luate la nivel de procesator, distribuitor şi vânzător final de produse alimentare”, a adăugat ministrul.

Marcel Boloş a menţionat că “este de văzut dacă, după cele trei luni de zile, preţurile s-au ieftinit, dacă preţurile au rămas tot la fel”.

“Este o măsură care în alte state ale Uniunii Europene a produs şi a avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte şi, în funcţie de asta, să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare. Dacă preţurile scad şi în piaţă se vede la raft o scădere a preţurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor şi trebuie continuată”, a adăugat ministrul.

Boloş a mai spus că din discuţiile avute cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reieşit că adaosul comercial a ajuns 80% la nivel de retailer şi de 40 – 50% la nivel de procesator.

“Este o măsură bine venită, pentru că pe perioadă de criză am văzut cum preţurile la alimente şi la celelalte materiale, dacă vreţi materialele de construcţii, şi preţurile la utilităţi au crescut simţitor, deja s-a mai produs acest lucru şi este firesc ca astfel de măsuri să fie luate, mai ales atunci când discutăm de interesul românilor şi al populaţiei”, a menţionat ministrul.

Proiectul privind reducerea preţurilor la alimente va figura pe agenda şedinţei de Guvern de vineri, a informat Executivul.

Marţi, premierul Marcel Ciolacu a avut discuţii pe această temă cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu miniştrii Finanţelor, Agriculturii şi Fondurilor Europene. Înaintea întrevederii, premierul remarca faptul că, până în prezent, reducerea TVA “nu a funcţionat”, deoarece a determinat ieftiniri pe o perioadă “foarte limitată” de timp.

“Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în Guvernul României, indiferent dacă vorbim de acord. Acordul nu poţi să îl faci numai cu retailerii. Aici vorbim şi de producători şi de distribuitori şi de importatori. (…) Am să îmi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a afirmat Ciolacu.

El a menţionat că există o recomandare a Comisiei Europene pentru a avea “doar” două praguri de TVA, dar nu se poate ca aceasta să fie zero.

“Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere de a avea TVA zero”, a explicat premierul.

sursa foto: Pexels.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *