Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea AUR, pentru o dezbatere politică despre datoria publică

Marcel Boloș Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea AUR, la ”Ora Guvernului” pentru dezbaterea politică ce are tema „Romania trăieşte pe datorie. Datoria publică a atins un prag critic care reprezintă deja borna care consfinţeşte traiul pe împrumut”, transmite News.ro.

„Aşadar, este imperios necesar ca ministrul Finanţelor să explice care sunt măsurile pe care le ia Guvernul în contextul în care datoria publică a trecut de pragul critic de 50% din PIB. De asemenea, ministrul finanţelor trebuie să răspundă şi la întrebarea pe ce au fost cheltuiţi toţi aceşti bani împrumutaţi, având în vedere că nu au fost făcute investiţii majore în România în ultimul an”, preciza documentul AUR transmis conducerii Camerei.

Anterior, la începutul lunii aprilie, parlamentarul AUR Sorin Lavric afirmase că 8.815 euro este suma pe care fiecare cetăţean român activ trebuie să o plătească ca să stingă datoria externă a României.

Conform BNR, în primele două luni ale anului, datoria externă totală a crescut cu 6,766 miliarde de euro, până la 176,849 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 128,439 miliarde de euro la 29 februarie 2024 (72,6% din totalul datoriei externe), în creştere cu 5,5% faţă de 31 decembrie 2023; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 29 februarie 2024 nivelul de 48,410 miliarde de euro (27,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,2% faţă de 31 decembrie 2023.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *