Ministrul Finanţelor: Necesarul de finanţare pentru a asigura un deficit de 7% este de circa 231 miliarde lei

Tanczos Barna Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România are nevoie, pentru a asigura un deficit de 7%, de un necesar de finanţare de circa 231 de miliarde de lei, sumă ce va fi asigurată atât de pe pieţe externe, cât şi de pe cele interne, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, transmite Agerpres.

„Necesarul de finanţare pentru a asigura un deficit de 7%, în condiţiile în care veniturile cresc odată cu creşterea economică şi cu o încasare mai bună, o colectare mai bună, este undeva la 230-231 miliarde lei, sumă care va fi asigurată atât de pe pieţele externe cât şi de pe pieţele interne”, a spus Tanczos Barna la Digi 24.

Acesta a vorbit şi despre titlurile de stat Tezaur şi Fidelis, subliniind că sunt o soluţie bună de economisire pentru toţi cetăţenii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Le recomand tuturor românilor să se intereseze, pentru că reprezintă o investiţie sigură, cu o dobândă mai mare decât dobânzile obişnuite, o dobândă neimpozitată. Şi statul român este interesat ca aceste dobânzi să nu plece la alte companii, să nu plece în afara ţării, ci să ajungă în buzunarele românilor”, a precizat ministrul Finanţelor.

Pe de altă parte, el a afirmat că anul acesta se aşteaptă şi la o reducere de cel puţin 5% a cheltuielilor la nivelul ordonatorilor principali de credite.

„Sunt convins că fiecare manager, fiecare ordonator principal de credite şi fiecare ministru are suficiente pârghii ca să reducă cu cel puţin 5% costurile de personal în anul 2025, per ansamblu. Cu siguranţă, vor fi situaţii în care într-o instituţie se fac reduceri cu 20%, în alte instituţii cu 3-4%, dar pe ansamblu sunt convins că toate ministerele pot reduce cheltuielile de personal cu cel puţin 5%, dacă nu din altceva, din plecările naturale şi neangajări de personal, în felul acesta degrevând bugetul de personal.(…) Aşteptarea mea e ca un procent de cel puţin 5% să însemne reducerile de cheltuieli la nivelul ordonatorilor principali de credite”, a punctat Tanczos Barna.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.