Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, joi, că prima rectificare bugetară din acest an va fi destul de complicată, deoarece situația economică a României nu este una extraordinar de bună și nici situația economică a Europei nu este una bună.
Adrian Câciu a precizat, după ședința de Guvern în care Executivul a adoptat un memorandum pentru majorarea salariilor profesorilor anul viitor, că la acest moment efortul pe care statul român îl face, în total, pe toate elementele de ajustare, nu doar educația, se ridică la 4 miliarde de lei până la finalul anului.
„S-au găsit o serie de resurse care evident vor conduce la o redistribuire și o reprioritizare a cheltuielilor publice cu ocazia proximei rectificări. Și această reprioritizare poate este bună, pentru că trebuie să punem accentul pe calitatea serviciilor publice din marile sisteme publice. Și unul dintre marile sisteme publice îl reprezintă sistemul educațional din România. Al doilea este sistemul de sănătate. Al treilea ordinea și siguranța națională. Sunt altfel de sisteme publice care trebuie puse într-o altfel de abordare guvernamentală, statală, legislativă”, a afirmat el.
Explicând de ce Guvernul nu a venit acum cu un act normativ care să prevadă până la urmă creșterile salariale prevăzute în grila salarială negociată de liderii de sindicat cu ministerul Educației și aflată în analiză și în negociere, în dezbatere la ministerul Muncii, Câciu a precizat că motivul este „pentru că România va trebui să aibă o nouă lege a salarizării sau o modernizare a legislației salarizării unitare în domeniul public”.
El a afirmat că „toate aceste doleanțe se vor revedea acolo”.
„Suntem într-un context complicat și suntem în toiul unei greve în care face un apel la reîntoarcerea la clase. Dacă cineva nu se va ține de cuvânt în acest angajament oricum lucrurile se pot întoarce în situația în care suntem și nu este de dorit acest lucru. Eu ca ministru de Finanțe cred că poate puteam să facem mai mult și mai la timp.Am găsit aceste soluții la acest moment, nu numai pentru educație, dar în primul rând pentru educație, dar și pentru celelalte familii ocupaționale, deși situația economică a României nu este una extraordinar de bună. De fapt situația economică a Europei nu este una bună”, a mai precizat ministrul.
Adrian Câciu a afirmat că au fost găsite aceste resurse „în resursele bugetare de care dispune la acest moment România prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanțeze aceste cheltuieli”.
„Evident la rectificare, va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resurselor și reprioritizarea unor acțiuni. Ar trebui să așteptăm finalul semestrului 1 ca evoluție economică să se înfăptuiască ceea ce cerem instituțiilor cu atribuții de colectare. Sunt convins că la rectificare se pot găsi resurse, reprioritizarea unor sectoare este evident necesară. Dar trebuie construite programe”, a menționat Câciu.