Ministrul Finanțelor: Sperăm să aprobăm rectificarea săptămâna viitoare, după ultima analiză cu ministerul Energiei privind schema de sprijn din energie. Premierul Nicolae Ciucă: Vom continua să menținem măsurile de protejare a cetățenilor față de creșterea prețului

Redacția aug. 10, 2022 0 comentarii
Nicolae Ciucă

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, că speră ca rectificarea bugetară să fie aprobată săptămâna viitoare, după ce va avea loc ultima analiză cu ministerul Energiei privind schema de sprijin acordată consumatorilor de energie. În acest context, premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va continua să mențină măsurile de protejare a cetățenilor față de creșterea prețului la energie și la gaze.

„Rectificarea va fi una pozitivă. Proritatea o au măsurile din pachetele de sprijin pentru economie și pentru cetățeni, acoperirea acestor măsuri pe următoarea perioadă a anului. Avem o execuție a primului semestru pozitivă, cu depășirea elementelor de program. Și atunci, evident, există această posibilitate de suplimentare. A fost, evident, analizată și situația ce privește angajamentul de reducere la bunuri și servicii. La toți ordonatorii de credite s-a operat această diminuare. Iar după ce vom face ultima analiză împreună cu ministerul Energie cu privire la elementele schemei de sprijin acordate consumatorilor casnici și non-casnici, rectificarea cred că va putea fi pusă în dezbatere publică și probabil aprobată sperăm săptămâna viitoare”, a afirmat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, în deschiderea ședinței de Guvern.

Premierul a sublinia că vor continua măsurile de sprijin a consumatorilor de energie, de protejare a serviciilor publice esențiale și a companiilor din industria alimentară și a IMM-urilor.

„Aici sunt aspectele care sunt legate de valoarea compensațiilor pe care le asigurăm de la nivelul bugetului de stat pentru creșterea prețului la energie și la gaze. Doresc să subliniez că, așa cum ne-am angajat, vom continua să menținem măsurile de protejare a cetățenilor. De asemenea, menținem măsurile de protejare a serviciilor publice esențiale, a tot ceea ce înseamnă derularea activităților în spitale, în școli, în toate instituțiile statului. De asemenea, vom continua să susținem activitatea din industria alimentară și din IMM-uri, sunt sectoare cu o pondere substanțială în bugetul de stat”, a afirmat el.

Premierul a mai spus că, datorită rectificării pozitive, există oportunitatea majorării bugetului schemei de ajutor de stat pentru investiții în economie.

„Astăzi o să continuăm să discutăm pe marginea rectificării bugetare. Sunt în continuare în derulare analizele la nivelul fiecărui minister. La ministerul Finanțelor s-a realizat închegarea tuturor datelor legate de execuția bugetară pe primul semestru. Avem perspectiva unei bune funcționări a tot ceea ce înseamnă serviciile publice oferite cetățenilor și plata drepturilor sociale, precum și finanțarea programelor și schemelor de ajutor de stat destinate susținerii economiei. Și, de asemenea, din cifrele pe care le-am avut la dispoziție și din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Câciu, a reieșit foarte clar posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investițiilor importante în economie. În felul acesta, avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, așa cum ne-am propus prin programul „Sprijin pentru România”. Sigur, există în continuare demersuri astfel încât, prin deciziile pe care le vom lua, să punem în transparență cât mai scurt rectificarea bugetară”, a afirmat Ciucă.

Premierul a mai spus că la finalul perioadei de compensare a prețului carburanților va fi realizată o analiză.

„Totodată, doresc să fac mențiunea că ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți. Putem să identificăm faptul că încă din momentul în care s-a luat această decizie prețul la carburant a scăzut. Ca atare, la sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună, în sensul în care am putut să observăm cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețului la carburanți”, a mai precizat Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *