Franţa intenţionează să avanseze “cât mai mult posibil” cu privire la renegocierea regulilor Pactului de stabilitate, în mandatul preşedinţiei sale a Consiliului Uniunii Europene, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
“Dezbaterile vor fi animate în perioada preşedinţiei franceze şi intenţionez să avansăm cât mai mult posibil”, a spus Bruno Le Maire într-o conferinţă de presă organizată vineri la Palatul Bercy (-Ministerul Economiei şi Finanţelor din Franţa- nr.), într-un moment în care Franţa tocmai a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de şase luni (ianuarie-iunie 2022).
Autorităţile de la Paris militează pentru a relaxare a regulilor care ghidează finanţele publice pe continentul european.
Pactul de stabilitate şi creştere limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. În forma actuală, regulile bugetare cer reduceri anuale ale datoriilor publice care sunt prea ambiţioase pentru majoritatea ţărilor membre UE şi oferă prea puţin sprijin explicit pentru investiţiile guvernamentale.
Însă pandemia de coronavirus a dus la o creştere explozivă a nivelului de îndatorare a statelor membre UE, de exemplu datoria publică a Franţei a ajuns la 115% din PIB la finele lui 2021, astfel că respectarea regulilor bugetare a devenit mai dificilă, fără importante măsuri de austeritate.
Însă, guvernele statelor membre au opinii divizate cu privire la amploarea modificărilor necesare. Statele membre din sudul Europei sunt mai interesate decât statele din nordul continentului de relaxarea prevederilor referitoare la reducerea datoriilor şi conferirea unui statul special investiţiilor, de exemplu prin excluderea lor de la calculul deficitului. În schimb, alte state membre, precum Germania şi Ţările de Jos, sunt reputate pentru austeritatea lor bugetară şi sunt mai reticente la ideea reformării regulilor bugetare.
Cu toate acestea, “există un consens general pentru simplificarea sistemului”, a afirmat vineri vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. “Este clar că regulile actuale, care prevăd o reducere a raportului datorie/PIB cu cel puţin 5% în fiecare an, sunt mult prea exigente. Va trebui să găsim noi reguli care să fie în acelaşi timp credibile şi realiste”, a apreciat Dombrovskis într-un interviu pentru cotidianul francez Les Echos.
La rândul său, ministrul francez al Finanţelor a salutat faptul că dezbaterea a pornit cu bine prin faptul că s-au concentrat pe echilibrul dintre finanţele publice şi investiţii şi nu pe dezbaterea dintre adepţii austerităţii şi cei ai cheltuielilor.
“Această dezbatere este susţinută astăzi de Olaf Scholz, de Mark Rutte, de Mario Draghi, Pedro Sanchez şi de Emmanuel Macron”, a adăugat Bruno Le Maire, făcând referire la şefii de guvern din Germania, Olanda, Italia şi Spania precum şi la preşedintele Franţei.
Autorităţile de la Paris vizează un acord politic cu privire la relansarea regulilor bugetare cu prilejul summitului european informal care va avea loc în luna martie în Franţa.