Ministrul francez de Finanţe spune că 75 de companii alimentare vor reduce preţurile cu amănuntul la sute de produse din luna iulie

Redacția iun. 9, 2023 0 comentarii
leclerc, magazin, alimente

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că 75 de reprezentanţi ai industriei alimentare s-au angajat să reducă preţurile la sute de produse, începând din iulie, iar dacă îşi încalcă promisiunea riscă sancţiuni financiare, transmite Reuters.

“Le spun francezilor că din iulie preţurile anumitor produse vor scădea. Vor fi verificări şi vor exista sancţiuni pentru cei care nu respectă reglementările”, a declarat ministrul de Finanţe, la postul de televiziune BFM.

Potrivit acestuia, pastele, carnea de pasăre şi uleiul se vor afla printre produsele ale căror preţuri vor fi reduse.

El a făcut anunţul la o zi după ce s-a întâlnit cu reprezentanţii a 75 de companii care produc şi vând 80% din ceea ce mănâncă francezii.

“Voi avea săptămâna viitoare o listă cu sute de produse ale căror preţuri vor fi reduse. Dacă unele companii alimentare nu-şi respectă angajamentele, numele lor va fi dat publicităţii”, a avertizat Bruno Le Maire.

Acesta a adăugat că “la anumite produse la care au scăzut preţurile engros, va urma o scădere a preţurilor cu amănuntul, cu 2%, 3%, 5%, poate chiar cu 10%”.

În Franţa, rata anuală a inflaţiei a încetinit peste aşteptări în mai, la 6%, dar preţurile alimentelor au continuat să crească luna trecută cu 14%, după un avans de aproape 16% în martie.

În Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, preţurile alimentelor au crescut după ce retailerii de alimente din Franţa şi furnizorii lor au convenit o creştere medie cu 10% a preţurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, ambele părţi susţinând că aceste majorări sunt necesare pentru a acoperi costurile de producţie mai ridicate.

Dar aceste preţuri ridicate alimentează inflaţia, astfel încât Bruno Le Maire s-a angajat să ia măsuri contra retailerilor de alimente dacă aceştia nu transferă către consumatori preţurile mai scăzute, în condiţiile creşterii costului vieţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *