Rusia impune sancțiuni unităților Gazprom din Europa, inclusiv din România/ Ministrul german: Filialele Gazprom din Germania au încetat să mai primească gaz de la Rusia

Redacția mai 12, 2022 4 comentarii
Gazprom

Moscova a impus sancțiuni proprietarului polonez a conductei Yamal care transportă gaz rusesc în Europa, precum și fostei unități germane a producătorului rus de gaze Gazprom, ale cărei filiale deservesc consumul de gaz al Europei, scrie Reuters. Pe lista sancțiunilor celor 31 de companii din Europa se numără și România, fiind prezentă compania WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România. Însă compania urma să fie gestionată de statul german, în urma preluării de către acesta a Gazprom Germania.

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile de pe listă. Agenția de știri Interfax din Rusia a declarat că acestea includ proprietarul polonez al conductei EuRoPol Gaz, Gazprom Germania și 29 de filiale Gazprom Germania din Elveția, Ungaria, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, regiunea Benelux, Statele Unite, Elveția, România și Singapore.

 

Filialele germane ale Gazprom au încetat miercuri să mai primească gaze din Rusia, dar piața este capabilă să compenseze absența acestor livrări, a declarat ministrul german pentru Afaceri Economice și Climatizare, Robert Habeck, transmite Interfax.

„Aseară, în jurul orei 22:30, Vladimir Putin a publicat un decret prin care se impune sancțiuni întreprinderilor europene. Gazprom Germania și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habeck în parlamentul german, joi.

Autoritățile germane din sectorul gazelor „monitorizează situația și s-au pregătit pentru aceasta”, a spus ministrul.

Entitățile de pe o listă a firmelor afectate de pe un site web al guvernului rus miercuri aveau sediul în mare parte în țări care au impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina, majoritatea membre ale Uniunii Europene.

Implicațiile pentru livrările de gaz către Europa, care cumpără mai mult de o treime din gazul său din Rusia, nu au fost clare. Fluxurile de gaze către est au continuat prin conducta Yamal-Europe din Germania până în Polonia, au arătat datele operatorului de gazoduct Gascade.

Prețurile energiei au crescut miercuri, în timp ce Uniunea Europeană cântărește un posibil embargo asupra țițeiului rusesc.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat pe 3 mai că nicio entitate rusă nu va avea voie să încheie acorduri cu cei de pe lista de sancțiuni sau chiar să își îndeplinească obligațiile în baza acordurilor existente.

Gazprom furnizează o mare parte din gazul său în Europa prin conducta Yamal-Europe, iar diversele sale activități în toată Europa și în afara acesteia sunt esențiale pentru piața europeană de gaze și pentru furnizarea acesteia către industrie și gospodării.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

  1. Deci se simplifica discutiile despre un eventual embargo pe gazele rusesti. Ramane sa intre in vigoare embargoul pe petrol si gata, 90% din comertul cu Rusia dispare.
    Intersant ca e si Gazprom Ungaria pe lista sanctiunilor. Oare tot slujul facut de Orban chiar nu a folosit la nimic?

  2. Dacă eu eram Puțin, nu mai aveați gaze, petrol și orice resursa naturala din Rusia de acum 10 ani. Piața mea era închisă pt cartoanele voastre, banii Rusiei erau în Rusia. Dar v as fi lăsat Ucraina, sărăcia aia.

  3. De Abia aștept să plătim cu toții 5€ litru de carburant și 1000€ la gaz pe lună , să vezi atunci ce se trezesc postacii pro democrație și Slava Ucraina . Așa ne trebuie să tăiem totul . Bravo….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *