Alimentele cultivate în laborator sunt potențial periculoase pentru sănătate, a declarat ministrul italian al agriculturii pentru Reuters, numindu-le “noroi” care nu ar putea avea niciodată gustul cărnii sau al peștelui natural.
În martie, guvernul de dreapta al Italiei a propus un proiect de lege pentru a interzice producția și importul de alimente și furaje cultivate, care nu sunt încă disponibile în Uniunea Europeană.
Singapore a fost prima țară care a aprobat carnea cultivată în laborator pentru vânzarea cu amănuntul în 2020, dar progrese în acest domeniu se înregistrează și în Statele Unite și Israel.
“Respingem ideea de a standardiza produsele… de a le face pe toate la fel în laboratoare, ștergând cultura noastră legată de pământ”, a declarat Francesco Lollobrigida, o figură importantă în partidul naționalist Frații Italiei al premierului Giorgia Meloni.
Interdicția italiană, care trebuie încă aprobată de parlament, a stârnit furia organizațiilor care susțin dezvoltarea de produse pe bază de celule, care au declarat că producerea de carne fără creșterea animalelor ar atenua schimbările climatice și ar limita emisiile de gaze cu efect de seră.
De asemenea, acestea au afirmat că Italia reduce opțiunile consumatorilor care sunt preocupați de bunăstarea animalelor și care ar aprecia să mănânce un produs care nu implică sacrificarea.
Lollobrigida a respins astfel de critici. El a declarat că creșterea animalelor este “sustenabilă” în Italia, respingând comparațiile între poluarea industrială și cea agricolă și adăugând că alimentele cultivate în laborator necesită, de asemenea, cantități mari de energie.
“Multinaționalele investesc în acest sector, din punctul lor de vedere este o afacere bună”, a spus el, deoarece acestea ar putea să înființeze fabrici unde costurile cu energia și cu forța de muncă sunt scăzute pentru a-și spori veniturile.
Guvernul, care a redenumit ministerul agriculturii în “ministerul pentru agricultură și suveranitate alimentară”, a promis să protejeze și să promoveze faimosul patrimoniu alimentar al Italiei.
Lollobrigida a declarat că are în vedere crearea unui rating de calitate pentru restaurantele italiene din întreaga lume, pentru a arăta că acestea folosesc produse italiene autentice și pentru a evita confuzia cu cele care servesc mâncare “care nu are nimic de-a face cu Italia”.
Un astfel de rating ar fi oferit pe bază de voluntariat și ar certifica calitatea produselor oferite și cunoștințele restaurantului despre cultura culinară italiană.
“Nu este vorba doar despre felul de mâncare… există un mod de organizare a mesei, un mod de prezentare, vinul nostru, ce se află în spatele lui”, a spus el. “În momentul în care îi informăm pe oameni despre ce mănâncă, de nouă ori din zece aleg produsele noastre”, a mai spus el.