Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat, luni, la Parlament, că astăzi s-au făcut primele nouă plăţi către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurile la energie, scrie News.ro. Reacţia ministrului vine după ce membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER) au transmis că, nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
Potrivit surselor G4Media.ro, Ministerul Muncii a făcut, luni, primele plăți în valoare de 2 milioane de lei către 9 furnizori de energie. Totodată, Ministerul intenționează să plătească toate 30 de solicitări depuse din partea furnizorilor de energie aferente lunilor noiembrie-ianuarie, facturi care se ridică la peste 150 de milioane de lei.
Întrebat despre nemulţumirile furnizorilor care nu au primit banii cu compensarea şi plafonerea preţurilor la energie de 4 luni, ministrul Muncii a spus: „Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al miniştrilor de la Energie, Muncă şi Finanţe. Începând de vineri am reprimit situaţiile de la furnizori şi astăzi am făcut deja primele 9 plăţi către furnizori, ceea ce ţine de consumatorii casnici”.
Ministrul a precizat că aceste plăţi au început să fie făcute de luni. „Avem deja 30 de cereri primite, estimăm că vom avea în jurul de 100, 110 cereri, şi sperăm ca în termenul cel mai scurt să terminăm aceste plăţi”, a arătat Marius Budăi, adăugând că nu vor uza de termenul de 30 de zile pentru plată.
„Membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER îşi exprimă îngrijorarea că, nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Mai mult, prin noul Ordin comun al miniştrilor Muncii, Energiei şi Finanţelor privind decontarea facturilor, se prelungeşte nejustificat termenul de rambursare a sumelor cheltuite de furnizori, spre limite absolut insuportabile”, arată asociaţia.
În contextul creşterilor explozive ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, AFEER consideră necesare luarea unor măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât şi non-casnici; dar toate aceste fără a induce pierderi nejustificate furnizorilor si a afecta companiile din energie.