Ministrul Mediului, despre programul de panouri fotovoltaice: AFM va trebui să găsească soluţia de implementare, altfel sutele de mii de cereri care probabil vor veni nu vor putea fi gestionate

casa panouri solare fotovoltaice Sursa foto Pixabay (2)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că este nevoie ca Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) să găsească o soluţie privind simplificarea procedurilor de evaluare a dosarelor depuse în cadrul programului pentru montarea de panouri fotovoltaice, scrie News.ro. Conform ministrului, 45.000 de dosare „aşteaptă să fie evaluate” la AFM, iar soluţiile găsite pentru eficientizarea sunt „minime”. Tanczos mai spune că, în lipsa unor soluţii care să elimine birocraţia în cadrul unor astfel de apeluri de proiecte, nu are rost ca autorităţile să lanseze un nou program, chiar dacă există un miliard de euro fonduri pentru acesta.

„AFM încă nu a început evaluarea, sper să înceapă săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare. Cele 45.000 de dosare depuse în cursul punii ianuarie sunt la AFM şi aşteaptă să fie evaluate. AFM, săptămânile trecute a căutat soluţii pentru eficientizarea acestei proceduri de evaluare, soluţiile sunt minime în ceea ce priveşte eficientizarea, practic vor trebui luate toate dosarele la mână prin sistem informatic şi manual. S-a finalizat săptămâna trecută un sistem informatic care analizează PDF-urile inteligente, prin acest sistem informatic facem e economie substanţială de timp, dar soluţia generală, sau de bază rămâne verificarea acestor dosare de către angajaţii AFM. Se caută o soluţie de externalizare a serviciilor contractul de externalizare, din câte am înţeles, de la domnul preşedinte, încă nu este semnat din motive procedurale de achiziţie publică”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos BArna, marţi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la programul de instalare a panourilor fotovoltaice.

Tanczos Barna anunţă, totodată, că autorităţile pregătesc noua sesiune de depunere a poiectelor, iar pentru acesta caută soluţii în aşa fel încât că fie nevoie de cât mai puţină birocraţie, de „documente minimale” pentru că ”altfel nu va reuşi AFM niciodată să implementeze aceste programe”.

„Avem bani, avem până în 2024 un miliard de euro pregătiţi, alocaţi pentru panouri fotovoltaice. Instituţia AFM va trebui să găsească soluţia de implementare, altfel sutele de mii de cereri care probabil vor veni la următoarele apeluri de proiecte nu vor putea fi gestionate”, a adăugat ministrul Mediului.

Acesta a menţionat că dacă se găsesc soluţiile de simplificare a procedurilor, noua sesiune va fi lansată în luna iulie.

„În luna iulie ar trebui să lansăm noua sesiune, dacă găsim aceste soluţii de automatizare şi de simplificare a procedurii. În condiţiile procedurilor de anul trecut, la acest volum de dosare care probabil o să fie şi mai mare la următoarea sesiune, nu are rost să deschidem o sesiune. Dacă găsim această soluţie de simplificare şi de eliminare a birocraţiei probabil vom putea rezolva sute de mii de dosare depuse”, a adăugat ministrul Mediului.

Comentarii

  1. Ba voi sunteți normali la cap ?Adică știți că nu v-a mers jucăria la inceput de 2022 deși s-au înscris zeci de mii de oameni și de 6 luni voi căutați soluții de eficientizare in loc sa luați dracu la lins dosarele alea ?Pai daca le trimiteam prin Posta la asociația pensionarilor bătrâni și nevăzători și tot era gata o buna parte din ele…

  2. D_le ministru, ați văzut un dosar câte documente conține ? Daca nu, cereți un dosar și o să constatați că poate fi verificat maxim 5 minute. Câți angajați sunt la AFM și ce au făcut ei timp de 6 luni de zile ? Câte dosare pot fi verificate de un salariat în 8 ore de muncă ? Dar sincer, aveți bani în cont sau numai promisiuni, căci prea ne duceți cu “zăhărelul” de vreo 6 luni ?

  3. Domnule ministru,
    Am beneficiat de programul Casa verde fotovoltaice , dar intampinam greutati la racordare .Avem panourile montate din luna septembrie 2022 si dosarul complet depus la Elecrica Distributie din Buzau ,dar nici pana in prezent nu vrea sa ne puna acest contor deoarece spun ca nu au soft.Este posibil asa ceva ? Pe langa suma acordata de stat , noi am mai platit inca 20000 lei,Cat trebuie sa mai asteptam? Va rugam sa ne ajutati sa incepem sa producem energie verde,
    Va multumim anticipat
    Cu stima ,
    Cornelia Barabas/Scortoasa Buzau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *