Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Sistemul Garanție-Returnare este ca un copil pe care în primul an îl vom învăța să meargă/ Pornim de la 12-13% colectare separată, ținta este de 65% pentru anul viitor și de 90% în 2026

RetuRO SGR ambalaje garantie Sursa foto: Facebook/RetuRO-SGR

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat joi, la evenimentul de lansare a Sistemului de Garanţie-Returnare, că România își va atinge țintele de colectare selectivă cu acest sistem, în condițiile în care acum țara noastră este la coada clasamentului european la acest capitol.

“Sistemul garanție-returnare, la rândul lui, este ca un copil pe care în primul an îl vom învăța să meargă. Probabil că se va ridica mai greu, probabil că va șchiopăta puțin la început. Însă știu că vom reuși, pentru că sistemul garanție-returnare va primi sprijin in partea tuturor românilor. (…) Acest sistem este cu siguranță bine venit, pentru că pornim de la 12-13% colectare separată și ne zbatem când pe ultimul loc, când pe penultimul loc în Europa la acest capitol. Iar sistemul garanție-returnare pe care astăzi îl lansăm își propune pentru anul 2024 o țintă de 65% pentru anul 2025 ne propunem o țintă de 80% iar începând cu anul 2026, speranța noastră, și am scris-o în lege, este că acest sistem va genera o rată de colectare a acestor ambalaje de peste 90%. “, a afirmat Mircea Fechet.

El a reamintit că toți comercianții vor avea obligația de a colecta ambalajele care se încadrează în Sistemul de Garanție-Returnare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“În ceea ce privește micii comercianți, fie că sunt din mediul rural, fie că sunt mici magazine la parterul blocurilor din mediul din mediul urban, aceștia vor colecta manual recipientele. Ei vor plăti cash persoanelor care vor returna recipientele la magazin și de îndată ce vor aduna suficiente astfel de ambalaje, compania RetuRo va veni și le va ridica în niște saci speciali, cu niște sigilii speciale, care vor fi folosite la trasabilitatea acestor echipamente. Ele vor ajunge la centrele de numărare și bineînțeles că magazinelor li se vor plăti nu doar garanția, ci și tariful de gestionare, adică o sumă de bani pentru fiecare ambalaj SGR pe care îl vor gestiona.”

În plus, ministrul a arătat că magazinele care vor refuza plata garanției de 50 de bani pentru fiecare ambalaj vor fi sancționate: “Indiferent de de locul în care îți desfășori activitatea ca și comerciant, că ești în mediul rural sau ești în mediul urban, câtă vreme pui pe piață băuturi specifice sistemului garanție-returnare, devii în mod automat un punct de colectare. Eu nu cred că vor exista comercianți care vor percepe garanție atunci când clienții vor cumpăra acele băuturi din magazinul lor, dar când le vor returna să  refuze plata acelor garanții pe care însuși magazinul le-a perceput. Un client cu care te comporți într-un astfel de mod este un client care cu siguranță nu mai calcă pragul acelui magazin. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, bineînțeles că în hotărârea de guvern 1074 există un capitol întreg dedicat sancțiunilor. Fie că aceste sancțiuni vor fi aplicate de către Garda Națională de Mediu, fie că vor fi aplicate de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.”

Acesta a menţionat că în prezent este deschis primul centru de colectare, de sortare şi numărare în comuna Bonţida, din judeţul Cluj, centru care, în opinia conducerii RetuRO este suficient pentru luna decembrie, având în vedere că în această lună, statistic, cam 2% din ambalaje vor fi SGR.

“Bineînţeles, acest procent va creşte până în luna iunie, când vom avea 100% şi cel mai probabil în ianuarie vom avea 15%, în februarie 25%, şi aşa mai departe, până la 30 iunie. În acest context, reprezentanţii RetuRO mi-au comunicat faptul că în ianuarie vor deschide încă un centru de colectare la Bucureşti, urmează Timiş, Bacău, la fel cum urmează toate celelalte, dar ele vor fi corelate cu volumul de ambalaj SGR pus pe piaţă”, a punctat Fechet.

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, Sistemul de Garanţie-Returnare devine funcţional în România, ceea ce presupune că românii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când cumpără o băutură într-un ambalaj nereutilizabil, cu volum cuprins între 100 ml şi 3 litri, din sticlă, plastic sau metal.

Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Este important de precizat că nu toate ambalajele care se încadrează în criteriile de mai sus vor fi acceptate pentru returnare în Sistemul de Garanție-Returnare, ci doar acelea care vor avea marcajul SGR.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.