Ministrul Mediului pune bugetarii să vină cu autobuzul la muncă, vinerea. Primăriile ar putea oferi gratuitate pe mijloacele de transport

Redacția mart. 10, 2021 0 comentarii
autobuz hibrid bucuresti 2 sursa pmb

Ministrul Mediului Barna Tánczos a anunțat că a demarat o campanie prin care își propune ca cel puțin 1 din 4 angajații de la stat să vină la serviciu, în ultima zi lucrătoare a săptămânii, cu un mijloc alternativ de transport. El încurajează și cetățenii să renunțe la automobilul propriu în ziua de vineri, spunând că va propune primăriilor să ofere gratuitate pe mijloacele de transport în această zi.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este  o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

El a anunțat că își propune, în primul rând, ca cel puțin 1 din 4 angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu cu un mijloc alternativ de transport, mai puțin poluant și mai prietenos cu mediul înconjurător.

„Am ales ziua de vineri pentru că este de foarte multe ori zi scurtă, este oricum casual şi există deja acest obicei de a nu mai veni cu cravată, de a nu mai veni la «patru ace» şi atunci pentru toată lumea poate să fie o alternativă mai lejeră varianta cu deplasarea cu alte mijloace de transport”, a mai spus ministrul, citat de Agerpres.

Campania „Vinerea Verde-Stop! Azi, maşina stă pe loc!”, este, potrivit ministerului de resort, iniţiativă care îşi doreşte să impulsioneze mobilizarea pentru un mediu curat, peste tot în ţară.

„Prin intermediul campaniei vom introduce un set de măsuri pentru stimularea cetăţenilor în vederea renunţării la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu şi înlocuirea sa cu transportul public în comun, biciclete, trotinete electrice, maşini electrice sau cu mersul pe jos”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

Barna propune ca cetăţenii care renunţă la autoturisme vineri să aibă gratuitate pe mijloacele de transport.

„Vom lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri. Cred că am avea un impact pozitiv şi cu privire şi la celelalte zile ale săptămânii când va creşte cu siguranţă numărul persoanelor care vor alege mijloace de transport în comun şi aşa zisele pierderi, sau banii care nu se mai plătesc pe bilete în zilele de vineri, cu siguranţă vor fi compensate în celelalte zile ale săptămânii prin creşterea numărului persoanelor care vor alege soluţii alternative de transport. Aceste măsuri ar trebui să ducă în primul rând la reducerea poluării în marile oraşe şi cu siguranţă vom avea susţinere şi din partea instituţiilor publice”, susţine Barna Tanczos.

De asemenea, Ministerul Mediului va lansa invitaţie către companiile private, astfel încât să fie cât mai mulţi care să adere la această iniţiativă cetăţenească voluntar.

„Aderarea la această mişcare este voluntară, nu se vor face liste şi nu vor fi sancţiuni. Este o invitaţie la un alt fel de comportament şi în niciun caz nu o să fie cu sancţiuni, să stea cineva la uşa instituţiilor dacă ai venit sau nu cu bicicleta. (…) Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii şi o logistică urban cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici este o iniţiativă finanţată inclusiv prin programele pe care le derulează Ministerul Mediului, prin AFM sau prin PNRR”, a adăugat ministrul.

Barna Tanczos a afirmat miercuri că în Bucureşti se deplasează cu maşină hibrid sau cu un mijloc de transport în comun, iar în fiecare vineri va merge cu bicicleta, cu STB-ul sau pe jos, menţionând că va lansa un dialog cu primăriile pentru a instaura gratuitate pe mijloacele de transport în ziua de vineri.

„Azi am venit cu maşină hibrid. Poluarea este sub 70 de grame cred la această maşină hibrid. În Bucureşti circul cu maşină hibrid sau cu mijlocul de transport în comun. Am testat metroul, ieri am venit cu STB-ul şi în fiecare vineri cât sunt în Bucureşti o să vin cu bicicleta, cu STB-ul sau pe jos”, a menţionat Barna Tanczos.

Sursa foto: PMB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.