Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că nu există şi nici nu a existat o criză a lemnelor de foc după ce Guvernul a decis plafonarea preţului pentru cei care folosesc lemnul drept combustibil pentru încălzire. Ministrul precizează că „se găsesc lemne de foc pe piaţă” şi că în ultimele trei luni în România s-a vândut mai mult lemn decât în perioada similară a anului 2021, scrie News.ro.
„Nu a existat o criză. Acele ştiri care vorbeau despre lemnul de foc tăiat, spart, ambalat frumos, etichetat la marile lanţuri de magazine, nu era o criză. Era o lipsă la acele magazine, dar acele vânzări reprezintă sub 0,1% din totalul pieţei de lemn de foc. SUMAL 2 ne oferă o imagine reală asupra modului în care s-a cumpărat şi s-a vândut lemnul de foc în octombrie, noiembrie, decembrie 2022 şi în lunile acestea, în perioada în care toată lumea vorbea despre o criză a lemnului de foc, s-a vândut mai mult lemn de foc în România decât în 2021. Deci această criză nu a existat, preţul este, într-adevăr, plafonat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, probabil că Parlamentul, în februarie, va lua decizie cu privire la modificarea sau completarea acestei Ordonanţe de Urgenţă, dar se găsesc lemne de foc pe piaţă”, a afirmat, luni seară, Tanczos Barna, la TVR Info.
El a precizat că proprietarii privaţi, dar şi Regia Naţională a Pădurilor au pus pe piaţă mai mult lemn decât cu un an înainte.
Tanczos a spuse că o cerere mare înregistrată la nivel european a dus la o ”presiune” şi în ceea ce priveşte piaţa românească, însă nu a fost vorba despre o criză privind aprovizionarea cu lemne.
Ministrul Mediului a menţionat că după luna martie nu va mai fi cazul pentru menţinerea plafonării preţului pentru lemnul de foc.