Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marți, la Radio România, în contextul datelor recensământului care arată o scădere a populației, în special a celei active, concomitent cu creșterea populației în vârstă, că au mai fost cazuri în România când au fost mai mulți pensionari în plată decât salariați și „n-a fost nicio problemă”. „Văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara”, a afirmat el.
Ministrul a făcut apel să nu se mai folosească apelativul „decreței” pentru populația născută după emiterea decretului din perioada ceaușistă, spunând că un „decrețel” este „un copil care s-a născut din dragostea părinților lui”.
„Aici eu am o problemă foarte mare și tot m-am obținut și uitați că acum la dumneavoastră nu o să mă mai abțin. Am să fac apel pentru toată lumea să nu-i mai numim decreței. Nu mai folosim formule șablon. Acela este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Nu este un decrețel, nu este un nedorit. Este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Eu vreau să punem punct în România acestor etichetări care n-au nicio legătură cu realitatea. Eu nu cred că vreun copil din lume ar vrea să știe că el, la rândul lui, când a fost copil a fost nedorit. Nu, este un copil care a fost dorit și a fost născut din dragostea părinților lui”, a afirmat Budăi.
El a afirmat că nu au mai fost probleme când în România numărul de pensionari l-a depășit pe cel de salariați și că analiștii vin cu „fatalisme”.
„Că putem face o analiză asupra sistemului de pensii și să spunem dacă în viitor… Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara. Dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici – și nu o spun cu niciun fel de ironie – să vină și cu soluții. Este ușor să spunem, peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru sau va fi foarte bine. Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pași, să venim cu măsuri”, a precizat ministrul Muncii.
Budăi a afirmat că vrea să crească speranța de vârstă în România și că vârsta de pensionare din țara noastră este deja înaintată.
„Unii prederă în România să pună carul înaintea boilor, cum se spune în popor. Eu cred că noi trebuie să discutăm foarte mult de îmbunătățirea nivelului de trai și să creștem speranța de viață în România. Și apoi după aia să ne gândim noi ce mai facem cu vârsta de pensionare, care oricum este înaintată la noi, 65 de ani. Deci eu cred că trebuie să procedăm taman invers, să creștem vârsta, să creștem speranța de viață a cetățenilor români, să creștem speranța de viață sănătoasă, și abia după-aia să avem o discuție, tot sănătoasă, despre aceste aspecte, dar nu până atunci”, a mai spus el.