Ministrul Muncii, despre ieșirea la pensie a generației de „decreței”: Să nu-i mai numim decreței, este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Au mai fost cazuri când au fost mai mulți pensionari în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Văd analiști care vin cu tot felul de fatalisme

Marius Budăi Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marți, la Radio România, în contextul datelor recensământului care arată o scădere a populației, în special a celei active, concomitent cu creșterea populației în vârstă, că au mai fost cazuri în România când au fost mai mulți pensionari în plată decât salariați și „n-a fost nicio problemă”. „Văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara”, a afirmat el.

Ministrul a făcut apel să nu se mai folosească apelativul „decreței” pentru populația născută după emiterea decretului din perioada ceaușistă, spunând că un „decrețel” este „un copil care s-a născut din dragostea părinților lui”.

„Aici eu am o problemă foarte mare și tot m-am obținut și uitați că acum la dumneavoastră nu o să mă mai abțin. Am să fac apel pentru toată lumea să nu-i mai numim decreței. Nu mai folosim formule șablon. Acela este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Nu este un decrețel, nu este un nedorit. Este un copil care s-a născut din dragostea părinților lui. Eu vreau să punem punct în România acestor etichetări care n-au nicio legătură cu realitatea. Eu nu cred că vreun copil din lume ar vrea să știe că el, la rândul lui, când a fost copil a fost nedorit. Nu, este un copil care a fost dorit și a fost născut din dragostea părinților lui”, a afirmat Budăi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

El a afirmat că nu au mai fost probleme când în România numărul de pensionari l-a depășit pe cel de salariați și că analiștii vin cu „fatalisme”.

„Că putem face o analiză asupra sistemului de pensii și să spunem dacă în viitor… Au mai fost cazuri în România când au fost pensionari mai mulți în plată decât salariați și n-a fost nicio problemă. Văd tot felul de analiști care fac tot felul de analize și vin cu tot felul de fatalisme și, gata, se închide România, se închide țara. Dar eu cred că cetățenii de rând ai acestei țări se așteaptă de la acești mari analiști economici – și nu o spun cu niciun fel de ironie – să vină și cu soluții. Este ușor să spunem, peste 50 de ani, când nu ne poate verifica nimeni, va fi dezastru sau va fi foarte bine. Haideți să ne facem analizele, haideți să le luăm pas cu pași, să venim cu măsuri”, a precizat ministrul Muncii.

Budăi a afirmat că vrea să crească speranța de vârstă în România și că vârsta de pensionare din țara noastră este deja înaintată.

„Unii prederă în România să pună carul înaintea boilor, cum se spune în popor. Eu cred că noi trebuie să discutăm foarte mult de îmbunătățirea nivelului de trai și să creștem speranța de viață în România. Și apoi după aia să ne gândim noi ce mai facem cu vârsta de pensionare, care oricum este înaintată la noi, 65 de ani. Deci eu cred că trebuie să procedăm taman invers, să creștem vârsta, să creștem speranța de viață a cetățenilor români, să creștem speranța de viață sănătoasă, și abia după-aia să avem o discuție, tot sănătoasă, despre aceste aspecte, dar nu până atunci”, a mai spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. “nici o problema”…
    Ieri, Ministerul de Finante s-a imprumutat sume uriase, la Dobanzi record, tocmai pentru a plati salariile bugetarilor, pensiile speciale si ale amaratilor, plus achitarea ratelor scadente la imprumuturile anterioare si Dobanzile aferente:
    9 Ianuarie 2023: “Cu ce dobânzi a împrumutat guvernul 4 mld. dolari într-o finanţare record de pe pieţele externe: 6,75% pe 5 ani, 7,22% pe zece ani şi 7,67% pe 30 de ani.
    Pentru finanţarea pe 30 de ani statul român plăteşte dobânzi de 114.000 de dolari pe zi ♦ Pentru tranşa pe 5 ani guvernul a decis să suplimenteze cu circa 240 mil. dolari ♦ Este cel mai mare împrumut luat de Finanţe de pe pieţele externe ♦ Guvernul are un necesar record de finanţare în anul 2023: nu mai puţin de 160 mld. lei (32 mld. euro)!
    Adica 10% din PIB!!
    Guvernul Ciucă, prin Ministerul Fi­nan­ţe­lor, a împru­mutat 4 mi­liarde de dolari în prima ieşire pe pieţele externe din 2023, într-o finanţare record de eurobonduri, atât ca sumă atrasă, cât şi ca interes al investitorilor, pentru a refinanţa datorii mai vechi şi pentru a acoperi deficitul bugetar, arată datele agregate de ZF. Acesta este cel mai mare împrumut în dolari de până acum şi cel mai rapid calendaristic, anunţul şi ordinele de subscriere fiind publicate în terminalul Bloomberg pe 5 ianuarie 2023.”

    “nici o problema”, dar CINE, mai Budai, va produce peste 30 de ANI banii necesari returnarii acestor Imprumuturi peste Imprumuturi, la Dobanzi tot mai mari, cele mai mari din UE?!!

  2. Acest dobitoc sinistru poate spune orice, pentru ca da, asa este: nu e o problema de fapt. Nu e problema LUI. in 10 ani, cand va incepe tavalugul pensionarii decreteilor, el nu va mai fi la butoane, va fi istorie demult. O istorie proasta.
    Si nu va fi unul dintre cei afectati de presiunea pe sistemul de pensii, asta cu siguranta. Nici el nici rudele lui.

    • Da, asa sunt ilustii din parlament (nu merita ‘P’): nu se gandesc ca in viitor copii lor si poate nepotii lor vor deconta aceasta ineptie.

  3. Joi, 5 Ianuarie 2023: “Statul deschide în forţă seria împrumuturilor din anul 2023: Ministerul Finanţelor a luat joi peste 3 miliarde de lei de la bănci, prin două licitaţii cu titluri de stat, la randamente de 7,34% şi 8,15%/an.
    Ministerul Finanţelor a împrumutat joi de la bănci, în prima şedinţă de licitaţii cu titluri de stat din acest an, 3,34 mld. lei, la randamente de 7,34% şi 8,15% pe an.
    În prima licitaţie, Finanţele a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2036 şi a împrumutat suma de 1,97 mld. lei, de aproape cinci ori mai mult faţă de valoarea programată, de 400 mil. lei, la o dobândă anuală de 8,15%.
    La cea de-a doua licitaţie, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2026 şi a împrumutat de la bănci suma de 1,36 mld. lei, peste nivelul de 400 mil. lei programat, la o dobândă anuală de 7,34%.
    Volumul total al cererii a fost de 1,74 mld. lei.
    Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în nume şi cont propriu 1,36 mld. lei, în timp ce ofertele necompetitive au fost de 1 mil. lei.”
    Banii vor fi folositi pentru acoperirea Deficitului bugetar!!(salarii si pensii pe DATORIE!!).

    • Intrebarea dvs. este indreptatita. Chiar recensamantul in modul in care s-a desfasurat fiind controversat si contestat.Parerea mea este ca INS aflat sub comanda psd-pnl, a dat rezultate eronate asa cum o face de multi ani situatia fiind in fapt mult mai grava.

  4. Daca pt dl ministru nu e o problema cand statul se imprumuta miliarde sa plateasca pensiile azi, cu perspective proaste pentru pensiile de maine, as fi curios sa stiu cam ce constituie o problema pt dansul.

    • Corect, acest ins are probleme cu perceptia realitatatii cata vreme senin ne istoveste zilnic cu fanteziile sale paguboase, mintind cu grosolan in toate afirmatiile sale.

  5. Cand sunt mai multi pensionari decat angajati se prabuseste sistemul de pensii. Pentru ca pensiile platite pana acum s-au “evaporat”. Deci sistemul de pensii e o teapa!

  6. Azi statul se imprumuta sa plateasca pensii, cotizatiile neacoperind pensiile actuale de prin anul 2008 incoace. Cand a mai fost situatia sa avem mai multi pensioari decat salariati nu ne spune domnul ministru.
    Si, matematic, peste vreo 10 ani, numarul de pensionari va deveni foarte mare. Cum pensiile sunt platite in special de salariati, rezulta ca ele vor scadea in termeni reali in momentul iesirii la pensie a generatiei decreteiilor. Situatia se va ameliora si reversa in timp, pentru ca ulterior natalitatea a scazut dramatic.
    Ce se poate face? Pai, una dintre putinele masuri economice bune de dupa 1989 este pilonul II de pensii. Actuala putere incearca sa-l submineze, sa-l desfiinteze. Prezentului politic i-ar conveni niste bani in plus azi. Grija zilei de maine nu ii apasa deloc. Problema se sparge in capul altor decidenti politici, dar mai ales in capul pensionarilor din acel moment.
    Faptul ca pensiile se completeaza de la bugetul de stat inseamna in fapt ca pensionarii primesc bani care ar trebui alocati investitiilor (scoli, spitale, autostrazi, centrale energetice; etc.) sau altor sectoare publice. Si cum banii nu exista, statul se imprumuta. Si dobanzile la aceste imprumuturi au ajuns sa atarne foarte mult: 2% PIB. Imens!
    Deci, statul ar trebui sa produca o crestere economica sanatoasa (prin investitii si nu numai), o crestere generata de plus-valoare adaugata. Si atunci, si salariile si pensiile vor creste natural, cu mult mai mult decat cresterile artificiale din ultimii 33 de ani.

  7. Da tampitule,dar atunci nu erau pensii de 50000 lei/luna,nu erau salarii cumulate cu pensii in cuantum de peste 60000 lei/luna!!!!nu erau prime de peste 25000 lei/craciun,paste,etc!!!

  8. Nu e nici o problema pentru o guvernare de tilhari si mincinosi . Pentru ca o astfel de guvernare imprumuta bani ca sa plateasca pensii . Imprumuturi pe care le vor plati copiii si nepotii nostri . Asta prefera o guvernare imbecila si nu responsabilizarea cetateanului si eliberarea lui dintr-un sistem tilharesc si paginesc . Grija pentru perioada incetarii activitatii profesionale trebuie sa o aibe numai si numai cetateanul pentru el . Nu guvernarea care ia bani cu japca legala ca sa ii fure si apoi sa dea celor ca asteapta electoral farimiturile ce trec printre degetele strinse bine .

  9. Din dragoste au fost copiii Vrancioaiei nascuti mult pana-n ,,decretei” cand statul roman oferea mamelor pensie la minim 5 copii pentru ca Romania sa-si refaca populatia din 1918.

  10. …atata mai mancat cacat cu decreteii care vor iesi la pensie….deocamdata decreteii duc greul tarii si contribuie la pib, cand or iesi la pensie trebuie sa li se dea drepturile , muncii depuse…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.