Ministrul Muncii: Noua lege a pensiilor va fi gata până la finalul trimestrului I din 2023

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Noua lege a pensiilor, care va include recalcularea tuturor pensiilor din România, și care reprezintă un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi gata până la finalul trimestrului I din 2023, a anunțat ministrul Muncii Marius Budăi, sâmbătă seara.

„Suntem în construcție pe această lege. Până la finalul trimestrului I din 2023 va fi gata Legea”, a spus Marius Budăi la Antena 3.

El a afirmat că Guvernul pleacă în analiză de la legea 127 privind sistemul public de pensii, promovată la acea vreme de fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu.

„Nu știu dacă va fi neapărat o nouă formulă (n.r. de recalculare), nu știu dacă va fi neapărat o nouă lege. Noi am zis și în programul de guvernare că vom pleca de la analiza Legii 127. despre care mulți specialiști spun că este o lege bună. Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat, și cu siguranță până la final de trimestru I va fi gata această lege. Noi deja suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic. Pregătim terenul, astfel încât în momentul în care avem Legea, și calendarul în cadrul legii, cu siguranță vom trece la aplicare (n.r. la recalculare). Lucrăm, suntem în parametri”, a mai precizat ministrul Muncii.

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat la Realitatea Plus că peste 3,2 milioane de dosare de pensie au fost evaluate până în acest moment. Prin recalculare, spune el, se urmărește eliminarea inechităților.

„Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reformă în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plată. Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiem foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive astfel încât, la același număr total de puncte, să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului. Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare de 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche, unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare, și alt pensionar care a lucrat pe aceeași perioadă a ieșit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raportează la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași. Legile speciale au două componente foarte clare, componenta de contributivitate și componenta legii respective, care se suportă separat de la bugetul de stat. Acești 12,5% afectează numai partea de contributivitate”, a declarat Daniel Baciu.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

  1. Ciudat ca iar nu ziceti nimic de pensiile speciale.
    Nu zceti nimic de cei cca 400.000 cumularzi la stat, in special bugetari trecuti de 65 de anisori.
    Care incaseaza lunar si salar si pensie iar uneori pensie speciala.
    Aceasta e o inechitate mare pe care nu o staviliți pentru ca bugetarii ăstia va ajuta sa va numere voturile in marea lor majoritate fiind membri in comisisiile de votare din Primarii.
    O alta parte importanta lucreaza la stat prin diverse locuri calde si poti sa vezi in declaratiile de avere pensiile babane si salariul colosale.
    Faceti aceasta corectie la flatulentii astia care aduc “progresul si dezvoltarea” prin recalcularea an de an a pensiilor.
    Inte-un fel cumularzii sifoneaza direct bugetul as.soc.de stat prin recalculari de pensie anual.
    Daca nu intelegeti:
    La inceputul fiecarui an toti cumularzii de la 65 la, 89 ani depun cereri de recalculare a pensiei pentru anul precedent pentru care au cotizat.
    Si Casa de Pensii calculeaza!
    Ca au ars gazul la stat!
    La stat degeaba!

  2. VOR CRESTE PRIVILEGIILE PENTRU NOMENKLATURA. SI MAI MULTI SPECIALI SI MAI MARI SPECIALELE. CU DUBLARE LA FIECARE 2 ANI.
    CUMULARZII VOR FI INMULTITI.

  3. Diferente intre pensii sunt generate si de indicele de corectie . Nu e posibil ca o persoana sa iasa la pensie (sa zicem) in noiembrie si alta sa iasa cu o pensie mai mare in ianuarie cu aceleasi conditii de munca si aceasi vechime

  4. De ce persoanele cu dizabilitati nu pot beneficia de drepturile grupelor de munca????
    Nu pot beneficia nici de reducerea de varsta conform grupei de munca,nici de punctajul suplimentar…Legea spune ca pentru a beneficia de punctajul suplimentar de grupa de munca trebuie sa avem stagiul complet de 35 de ani…Asa e legea…
    Ori noi avem un stagiu mai redus ,din cauza dizabilitatii…
    Da bine ca se pot cumula 2-3 pensii speciale cu salar si pensie la stat…

  5. Din pacate specialii vor fi protejati.cei care au muncit 55 de ani nu au parte de calcul corect la pensii.Pe ministru Budal nu il intereseaza pansionaii.Numai din gura spune ca trebuie ajutati bunicii nostrii parintii nostrii.Lozinca asta numai tine.Il rugam frumos sa taca din gura ca ori cum isi bate joc de noi.Cel mai bine ar fi sa isi dea demisia sau sa fie schimbat.Este un om insuportabil.
    I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *