Noua lege a pensiilor, care va include recalcularea tuturor pensiilor din România, și care reprezintă un jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi gata până la finalul trimestrului I din 2023, a anunțat ministrul Muncii Marius Budăi, sâmbătă seara.
„Suntem în construcție pe această lege. Până la finalul trimestrului I din 2023 va fi gata Legea”, a spus Marius Budăi la Antena 3.
El a afirmat că Guvernul pleacă în analiză de la legea 127 privind sistemul public de pensii, promovată la acea vreme de fostul ministru al Muncii Lia Olguța Vasilescu.
„Nu știu dacă va fi neapărat o nouă formulă (n.r. de recalculare), nu știu dacă va fi neapărat o nouă lege. Noi am zis și în programul de guvernare că vom pleca de la analiza Legii 127. despre care mulți specialiști spun că este o lege bună. Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat, și cu siguranță până la final de trimestru I va fi gata această lege. Noi deja suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic. Pregătim terenul, astfel încât în momentul în care avem Legea, și calendarul în cadrul legii, cu siguranță vom trece la aplicare (n.r. la recalculare). Lucrăm, suntem în parametri”, a mai precizat ministrul Muncii.
Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat la Realitatea Plus că peste 3,2 milioane de dosare de pensie au fost evaluate până în acest moment. Prin recalculare, spune el, se urmărește eliminarea inechităților.
„Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reformă în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plată. Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiem foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive astfel încât, la același număr total de puncte, să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului. Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare de 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche, unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare, și alt pensionar care a lucrat pe aceeași perioadă a ieșit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raportează la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași. Legile speciale au două componente foarte clare, componenta de contributivitate și componenta legii respective, care se suportă separat de la bugetul de stat. Acești 12,5% afectează numai partea de contributivitate”, a declarat Daniel Baciu.