Ministrul Muncii: Vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață

batrani pensie azil sursa foto: Pixabay

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, a declarat vineri la Digi24.ro că „vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață”. Ea a adăugat că nu îşi doreşte să existe creşteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau să fie făcut acest lucru arbitrar, „motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani”.

„Românii au o garanție că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ține cont de specificul României”, a mai spus Bucura Oprescu.

Întrebată în mod repetat de ziariști cum anume va crește vârsta de pensionare, ministra Muncii a declarat că ”ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, de aceea am introdus acest indicator”.

„Doar în cazul în care creşte speranţa de viaţă, ceea ce este o garanţie pe care noi… Românii au totuşi o garanţie că nu va creşte vârsta de pensionar arbitrar, aşa cum s-a dorit iniţial. Trebuie să vă mai spun ceva. Să ştiţi că cel puţin în ceea ce ne priveşte am făcut tot ceea ce ţine de noi, de aşa manieră încât să vedem specificul României şi exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, vineri la Digi 24.

Chestionată ce înseamnă creşterea speranţei de viaţă şi cât ar putea creşte vârsta de pensionare, ministra Muncii a răspuns: „Fiecare dintre noi ne dorim creşterea speranţei de viaţă”.

„Creşterea speranţei de viaţă este un indicator pe care îl găsim în aging report şi care ne indică, după cum îi spune şi numele, care este speranţa de viaţă dintr-o ţară. Ei bine, în România ne dorim să nu avem creşteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau să venim noi arbitrar cu asta. Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Fiecare dintre noi constatăm care este speranţa de viaţă astăzi. Ceea ce este important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a completat ea.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Din ghiveciul asta numit legea pensiilor Ministresa ne spune zi de zi cat de minunată e creatia ei
    😡
    Nu intelege ca schimba regulile jocului pentru multe milioane de contribuabili va crea inechitati si mai mari.
    Adica: din 2001 de cand a aparut legea 19 pana la sfarsit 2023 trecut-au 23 de ani in care milioanede romani au cotizat dupa cat aveau salariul conform procentului stabilit, 25% in prezent.
    Salariu mare, cotizatie mare si ar fi urmat pensie mare.
    Am avut salariu mare, s-a retinut cas individual foarte mult iar acum dupa 30 de ani de munca se schimba cu recacularea recalcularii?😩
    Peste 10 ani cand ies la pensie o sa primesc o pensie cu 10% decat un proletar care a muncit cu salariul minim pe economie?😩
    Acum prin schimbarea modului de calcul a pensiei prin calculare ei dupa nr de ani de contributie se intampla fenomenul de egalizare a pensiilor intr-un viitor apropiat.
    Pensiile mici (1200 1900 lei) cresc prin recalculare cu 700-1000 lei, cele medii(2000-2800 )cresc cu 400-600 lei iar cele de peste 4000 pot creste cu unasuta lei!😵
    Anomalia e si mai mare: acum femeia de serviciu cu 2500 salariu cotizeaza cu 625 lunar iar profesorul cu 5000 salariu cotizeaza cu 1250 lei.
    Ex. e indicativ ca să subliniez că acum urmare aplicarii acestei legi dispare si importanta sociala a muncii adica daca nu ai scoala, instructie, pregatire o sa iei pensie cam la fel ca dacă le-ai avea.
    Urmeaza egalizarea veniturilor din pensie, uniformizarea acestora in urmatorii 5 ani sau 10 ani ca-n comunism, socialism!
    Să-i mulțumim Cârmaciului in drumul sau catre Cotroceni?😁
    Sau daca nu o sa fie pensii mari decat la cei 350.000 de speciali nu ar fi bine ca CAS-ul sa fie egalizat la 15% pentru toata lumea?
    De ce 25%?
    Corect 15% pentru toti!
    Daca vreti comunism cu fața umană!
    😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *