Ministrul român al Agriculturii nu confirmă anunțul ministrului maghiar, care spusese că cinci state membre UE cer taxe de import pentru cereale ucrainene

Florin Barbu Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

“Am solicitat derogarea de la Gaec 7 și 8 pentru fermierii români”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, întrebat despre recentele declarații ale ministrului maghiar, conform căroracCinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina.

GAEC 7 și 8 sunt reglementări la nivel european care prevăd obligativitatea rotației culturilor și un procentaj minim de teren lăsat necultivat în fiecare fermă, în funcție de suprafață. Ambele măsuri au ca scop protecția mediului.

“Nu stiu ce a declarat ministrul maghiar al agriculturii, dar ministrul Barbu a solicitat încă o dată alături de cele cinci state derogarea de la GAEC 7 și 8 pentru statul român”, a spus Barbu.

Context. Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurenţa incorectă creată de aceste cereale, a anunţat luni Ministerul ungar al Agriculturii, transmitea agenția Reuters, citată de News.ro.

Într-un comunicat de presă, Ministerul ungar al Agriculturii a informat că miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele de export.

Cele cinci ţări semnatare se numără printre statele membre UE care produc semnificativ mai mult grâu şi porumb decât necesarul intern, un element crucial pentru siguranţa alimentară a Europei şi suveranitatea strategică a UE, susţin miniştrii Agriculturii semnatari.

“Acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze pieţele statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi în acelaşi timp să le ajute să îşi folosească la maximum potenţialul de export. Una dintre acestea ar putea fi introducerea de taxe de import la cele mai sensibile produse agricole”, se arată în scrisoarea semnată de miniştrii Agriculturii, printre care şi cel ungar Istvan Nagy.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale ţării vecine mai ieftine şi asta îi scoate pe fermierii din UE de pe pieţele lor tradiţionale de export, adaugă miniştrii semnatari. Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia “au suferit pierderi semnificative”, după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import şi taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

De asemenea, miniştrii Agriculturii au făcut un apel către Comisia Europeană să examineze într-un raport dacă orientările de producţie din Ucraina sunt în linie cu standardele UE.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *