Ministrul Romașcanu anunță repornirea schemei de ajutor „cash rebate” pentru filme produse în România: Astăzi am reuşit un prim pas legislativ, transferul acestei scheme de ajutor de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului către Ministerul Culturii

Lucian Romascanu, ministrul Culturii Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţă că Guvernul a făcut „un prim pas legislativ” pentru a reporni schema de ajutor de stat de tip „cash rebate” pentru industria cinematografică şi că din luna septembrie ar putea fi plătite datoriile anterioare, relatează Agerpres.

„Una dintre artele extrem de bine reprezentate în lume, cu origine românească, este arta cinematografică. Din 2017, la sugestia Ministerului Culturii de atunci, am inaugurat o schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică, schemă care se cheamă în limba engleză ‘cash rebate’ şi care înseamnă de fapt rambursarea unui procent din cheltuielile pe care investitorii în industria cinematografică, străini sau români din România, îi pot primi înapoi. Din păcate, o perioadă destul de lungă, de doi-trei ani de zile, această schemă a fost blocată. Astăzi am reuşit un prim pas legislativ: transferul acestei scheme de ajutor de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului către Ministerul Culturii”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul şedinţei de guvern.

El a menţionat că în perioada imediat următoare vor fi elaborate normele de punere în aplicare, iar schema de ajutor de stat va fi alimentată după rectificare. Astfel, la începutul lunii septembrie ar putea fi achitate datoriile anterioare.

„Este o obligaţie extrem de importantă a României. În momentul în care noi am avut această schemă pusă în practică în 2018, producători importanţi au aplicat pentru primirea banilor respectivi. Din păcate, aproximativ 40 de firme (…), deşi au aplicat, nu şi-au primit banii. Suntem în măsură să anunţăm că vom repara această situaţie. Undeva la începutul lunii septembrie vom fi în măsură să achităm primii bani din cei datoraţi, urmând de asemenea să punem în practică o nouă schemă de ajutor pentru industria cinematografică pentru 2023-2027”, a precizat Romaşcanu.

El i-a asigurat pe investitorii din industria cinematografică de faptul că vor avea în România „un partener extrem de important”.

Ministrul Culturii, care a făcut recent o vizită la Cannes, a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei din Franţa, ai Eurimages şi ai unor case de producţie internaţionale.

„Există un interes fantastic pentru România. Noi, pe lângă faptul că avem tot ce trebuie pentru producţiile cinematografice, avem oameni de talent, studiouri, tot ce ţine de infrastructura producţiei cinematografice… ne lipsea exact acest lucru. Am dat de atunci vestea că vom avea în această săptămână această ordonanţă de urgenţă şi vreau să vă spun că în momentul în care vom plăti primii bani – sunt convins – vom avea solicitări extrem de numeroase din partea producătorilor de film”, a mai spus el.

Se înființează un Oficiu de Film și Investiții Culturale. Bugetul maxim al schemei va rămâne de 250 milioane de euro, pentru aproximativ 150 de producători

Proiectul adoptat miercuri de Guvern creează un Oficiul de Film și Investiții Culturale, care să deblocheze schema de sprijin pentru filmele produse în România. Bugetul maxim al schemei va rămâne de 250 milioane de euro, care va fi defalcat pe mai mulți ani, și numărul estimat de beneficiari este de aproximativ 150 de producători.

Astfel, conform proiectului, furnizorul schemei de ajutor de stat va fi Ministerul Culturii, iar administratorul acesteia Oficiul de Film și Investiții Culturale, instituţie publică de cultură subordonată Ministerului Culturii, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin fuziune prin contopire a Studioului de Creație Cinematografică din Bucureșți și a Studioului VIDEO ART, instituții publice cu personalitate juridică, aflate în subordinea Ministerului Culturii, care se desființează.

Fuziunea celor două instituții se va realiza fără reducere de personal.

Oficiul va fi condus de către un manager (director general).

După constituirea Oficiului de Film și Investiții Culturale, începând cu data de 30 septembrie 2023, ajutorul plătit în conformitate cu schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice va fi suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Având în vedere întârzierile administrative în procesarea și analizarea proiectelor depuse spre finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat în sesiunile 2018 – 2020, în termen de 30 de zile de la data în vigoare a hotărârii de organizare și funcționare a Oficiului, se va aproba prin hotărâre a Guvernului procedura de gestionare și verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanțare și de efectuare a plăților aferente schemei de ajutor de stat preluate.

Pentru a depăși întârzierile din sesiunile 2018 – 2020, se va prelungi termenul de derulare a schemei de ajutor de stat astfel încât, începând cu data preluării schemei de ajutor de stat de către Oficiul de Film și Investiții Culturale, să fie posibilă semnarea acordurilor de finanțare pentru proiectele aprobate, analizarea cererilor de finanțare pentru proiectele deja depuse, analizarea și decontarea cererilor de plată pentru proiectele implementate, precum și deschiderea sesiunii de proiecte 2023.

Bugetul maxim al schemei va rămâne de 1.200.000 mii lei, respectiv echivalentul a aproximativ 250 milioane euro, și va fi defalcat astfel:

  1. a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2024;
  2. b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018-2027.

Numărul total estimat de beneficiari ai schemei nu se modifică, fiind de aproximativ 150 de producători.

Începând cu data de 30.09.2023, încetează mandatul actualei Comisii de Film în România, iar ministerul va desemna noi membri.

Pentru activitatea ce urmează a fi desfășurată în cadrul Comisiei de film în România, membrii vor avea dreptul la o indemnizație lunară, pentru lunile în care desfășoară activitate, indiferent de numărul de ședințe, care se stabilește prin ordinul ministrului culturii prevăzut la alin (5) și nu poate depăși 10% din indemnizația stabilită pentru secretar de stat.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *