Ministrul rus de Externe: Rusia și China trebuie să-și reducă dependența de dolar și de sistemul internațional de plăți

Dolari americani

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a pledat înaintea unei vizite la Beijing pentru reducerea dependenței Rusiei și Chinei de dolarul american și de sistemul internațional de plăți, pentru a putea contracara astfel „agenda ideologică” a Occidentului, transmite Reuters.

Într-o discuție cu presa chineză de stat, înaintea vizitei la Beijing, Lavrov a afirmat că Rusia și China sunt obligate să se dezvolte independent de Washington pentru a contracara ceea ce el numește tentativele americane de a le frâna dezvoltarea tehnologică.

“Trebuie să reduce riscurile de sancțiuni prin întărirea independenței noastre tehnologice, prin trecerea la plăți în monedele noastre naționale și în valute globale care servesc drept alternativă față de dolar,” a spus Lavrov, conform transcriptului interviului, care a fost publicat luni.

“Trebuie să renunțăm să folosim sistemul internațional de plăți controlat de Vest”, a mai spus el.

Cotidianul chinez de stat The Global Times afirmă că vizita lui Lavrov este o mărturie a strânsei coordonări dintre China și Rusia pentru a contrabalansa acțiunile SUA.

“Momentul ales pentru vizita lui Lavrov este de remarcat, deoarece semnifică faptul că Rusia este prima țară cu care China va împărtăși informații și opinii despre chestiuni esențiale, după discuția față în față China-SUA,” potrivit sursei citate.

Vizita de două zile a lui Lavrov la Beijing vine în momentul în care atât relațiile Rusiei, cât și ale Chinei cu noua administrație Biden sunt extrem de tensionate.

Washingtonul a calificat vineri discuțiile dintre oficiali de rang înalt chinezi și americani care au avut loc în Alaska drept “dure și directe”, în timp ce ambasadorul rus a revenit duminică la Moscova pentru consultări, după ce Biden a afirmat că Vladimir Putin este un criminal.

Rusia se așteaptă de altfel la o nouă rundă de sancțiuni din partea SUA, pentru interferența în alegerile prezidențiale americane din 2020, o acuzație pe care Moscova o neagă.

pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *