Ministrul Transporturilor: Portul Constanţa avea de încasat în august creanţe de 110 milioane lei de la agenţii economici

port constanta Foto: Port Constanta, Facebook

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, că Administraţia Porturilor Maritime Constanţa avea de încasat în luna august, de la operatorii portuari, creanţe în valoare totală de 110 milioane de lei, fiind notificate peste 170 de firme să îşi achite datoriile, scrie Agerpres.

Grindeanu a spus, într-o conferinţă de presă organizată la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa S.A., că pentru neplata chiriilor au fost notificaţi 70 de agenţi economici, iar pentru neplata utilităţilor, 104 societăţi.

“În 15 august anul acesta (…) Portul Constanţa avea de încasat creanţe totale în valoare de 110 milioane lei. Din diverse motive. Vreo 10 milioane, de la cei care au considerat necesar că nu trebuie să-şi plătească apa, curentul, ce ţine de utilităţi, vreo 30 de milioane de la cei care au considerat că, dacă au concesionat un teren, nu mai trebuie să plătească chiria. (…) Pentru neplata utilităţilor au fost notificate în această perioadă 104 societăţi. Pentru neplata chiriilor şi a penalităţilor aferente au fost notificate 70 de societăţi”, a declarat Sorin Grindeanu.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

El a transmis că se termină cu acest mod de a face afaceri prin care portul este considerat El Dorado, ca în Vestul Sălbatic. 

“Eu vreau să transmit un mesaj. Înţeleg că de astăzi, sper să nu greşesc, pentru cei care nu au plătit, deşi marea majoritate a celor care au fost notificaţi, de exemplu pentru utilităţi, au venit şi au plătit, marea majoritate, de asemenea, a companiilor care au fost notificate pentru chirii au venit şi au plătit, dar mai sunt unii care nu au făcut acest lucru. Înţeleg că de astăzi, cel puţin pe ceea ce înseamnă utilităţi, se întrerup. Eu nu înţeleg acest mod de a face, să zicem, afaceri. (…) Aşa ceva, acest mod de a face activităţi portuare aici, la Constanţa, se termină. Dacă ei au considerat că aici avem un El Dorado şi suntem ca în Vestul Sălbatic, îi anunţ că perioada ‘romantică’ s-a încheiat. Au fost trimise aceste notificări, se intră în decizii care ţin de executor judecătoresc, toate aceste lucruri”, a afirmat Grindeanu. 

La întrebarea dacă cel mai mare datornic este Grup Servicii Petroliere, ministrul a răspuns în primă fază “altă întrebare, ca să citez dintr-un clasic în viaţă”, recunoscând apoi că respectiva companie este în fruntea datornicilor către CNAPM Constanţa.

“Prima e cea de care spuneţi dumneavoastră. (…) Pentru utilităţi, valoarea totală a datoriilor era de peste 9,7 milioane, dintre care compania de care aminteaţi avea datorii de 8,1 milioane şi ceva. Celelalte 102 societăţi, că v-am spus că erau 104, toate împreună, 1,6 milioane. Şi mare parte dintre aceste societăţi au plătit. Pentru chirii, totalul este de 20 de milioane, chirii şi penalităţi, totalul pe care trebuia să îl aibă compania de încasat este de 29,930 milioane de lei”, a spus ministrul Grindeanu, după ce a fost solicitat de presă să prezinte un top trei al datornicilor. 

Conform acestuia, au fost transmise prin executor judecătoresc 14 notificări de reziliere a contractelor. 

“Au fost transmise prin executor judecătoresc 14 notificări de reziliere pe contractele de care aminteam mai devreme, şi anume cele de închiriere teren domeniu public. Au produs efecte imediate de reziliere opt contracte deja de închiriere teren. Suprafaţa totală pe aceste opt contracte este undeva de 13,5 hectare. S-a decis sistarea furnizării de energie electrică, au fost executate garanţii contractuale în valoare de aproximativ două milioane de lei”, a declarat Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că sunt operatori portuari care au construit fără autorizaţie, în unele cazuri chiar şi pe terenuri pe care nu le aveau închiriate, clădirile respective fiind demolate.

“Din câte ştiu eu, mai avem o situaţie în care s-au făcut construcţii fără autorizaţii de construcţie şi care au fost ridicate nici măcar pe terenul pe care îl aveau în chirie. (…) E peste tot această situaţie şi nu mă interesează compania. Una dintre ele a fost deja demolată, a doua e în curs, a treia va fi demolată”, afirmat Sorin Grindeanu.

El a menţionat că tot ce îl interesează este ca serviciile pe care le oferă Administraţia Porturilor Maritime să fie plătite, iar agenţii economici să îşi dezvolte afacerile respectând legea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: