Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, mesaj de la București: De unde cumperi gaz nu este o declarație politică/ Atâta timp cât este imposibil să livrezi gaz într-un rucsac, rețeaua de conducte va determina de unde cumperi gaz/ Problema aprovizionării cu energie este prea politizată și prea ideologizată în Europa

conferinta RIGC Peter Szijjarto

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto este prezent miercuri la București la o conferință de specialitate despre piața de gaz, eveniment la care participă și ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. El a explicat că Ungaria importă gaz din Rusia pentru că este dependentă de actuala infrastructură de transport.

“Noi, în Ungaria, privim problema aprovizionării cu energie ca pe o problemă de realitate fizică. Și respingem orice fel de abordări care ar dori să plaseze problema aprovizionării cu energie într-un context politic sau ideologic. În Ungaria avem o abordare conform căreia problema de unde se cumpără gazul este determinată în proporție de 100% de infrastructură. Și atâta timp cât este imposibil să livrezi gaz într-un rucsac, rețeaua de conducte va determina de unde cumperi gaz. Prin urmare, nu acceptăm niciodată abordarea conform căreia o decizie de unde cumperi gaz ar fi o declarație politică. Nu este așa. Nu este o declarație politică. Aceasta este o chestiune de realitate fizică și de infrastructură. Așadar, unul dintre motivele principale pentru care Europa s-a confruntat cu o provocare serioasă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie este faptul că problema aprovizionării cu energie este prea politizată și prea ideologizată în prezent în Europa. Și, în multe ocazii, dreptul suveran al statelor membre de a-și stabili propriul mix energetic național este încălcat.”, a declarat Peter Szijjarto

În același timp, oficialul ungar a criticat și măsurile luate de UE în privința renunțării la sursele de energie rusești: “Cred că interzicerea oricăror surse din aprovizionarea europeană este periculoasă și absolut irațională. În primul rând, trebuie să restabilim dreptul suveran al statelor membre de a-și compune propriile mixuri energetice naționale. (..) Nu trebuie să interzicem nicio sursă. Noi, în Ungaria, suntem sau am fost supuși unei presiuni constante pentru a ne diversifica. Bine, ce înseamnă diversificare? În vocabularul nostru, diversificarea înseamnă că ai acces la cât mai multe surse posibile. Cel mai mare obstacol pentru noi, în Ungaria, în calea diversificării este chiar Bruxelles-ul și unele state membre. Și pentru a mă asigura că aceasta nu este doar o declarație politică, aș dori să vă confrunt cu realitatea maghiară actuală. Dacă noi, ungurii, dorim să adăugăm un volum mare de surse diferite la mixul nostru energetic, trebuie să privim spre est, spre Turcia, Azerbaidjan, Qatar. Avem apetitul de a cumpăra mai mult gaz din aceste țări pentru Ungaria. Acum, care este problema? Problema este reprezentată de blocajele și capacitatea limitată a rețelei din regiunea Europei de sud-est.Dacă nu reușești să mărești capacitatea rețelei de conducte din regiunea Europei de sud-est, pentru noi, ungurii, diversificarea rămâne o iluzie. De ce? Din nou, pentru că nu poți livra gaze într-un rucsac, ai nevoie de conducte.”

Ministrul ungar de externe a mai spus că e UE și Comisia Europeană nu au vrut să acorde sprijin financiar pentru extinderea rețelelor din regiune. El a afirmat că este nevoie de cooperarea țărilor din regiune și a mulțumit României și Azerbaidjanului pentru sprijin. La discuții au mai asistat, alături de ministrul român al Energiei și ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan, Samir Valiyev, precum și secretarul de stat din ministerul Energiei din Republica Moldova, Constantin Borosan.

“Avem nevoie de gaz. Și dacă facem din cumpărarea de gaz o problemă politică, atunci, la sfârșitul zilei, nu vom avea gaz și nu vom avea securitatea aprovizionării cu energie. Prin urmare, respingem orice fel de presiune politică sau compromis artificial atunci când vine vorba de asigurarea securității noastre energetice. Și aici aș dori să îmi exprim aprecierea față de colegul meu din România și Azerbaidjan, deoarece aceste două țări au contribuit foarte mult la securitatea noastră energetică în Europa. România, prin asigurarea tranzitului și creșterea capacității interconectorului România-Ungaria, iar Azerbaidjanul, prin semnarea primului contract de livrare de gaze între cele două țări. Și aici ne bazăm pe dumneavoastră, pentru că am dori să primim și celelalte gaze prin dumneavoastră.”, a concluzionat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto .

La rândul său, Sebastian Burduja a vorbit despre proiectul Neptun Deep, prin care vor fi exploatate gazele de la Marea Neagră, proiect de care Ungaria s-a arătat interesată de-a lungul anilor pentru importul de gaze.

“În 2027, așteptăm cu toții Neptune Deep, care va însemna un plus de 10 miliarde de metri cubi în sistemul nostru și în sistemul european. Așadar, există o mare atenție acordată acestui proiect și mă bucur să vă anunț că merge bine. Este pe drumul cel bun. Evident, este o investiție extraordinară. Patru miliarde de euro și fiecare zi contează. Așa că vom fi aici pentru a ne asigura că se va realiza la timp și că gazul este utilizat în mod corespunzător ca sursă de securitate energetică pentru Europa. Iar România este mai mult decât fericită să se implice și să joace acest rol.”

În același timp, și Sebastian Burduja a spus că este nevoie în continuare de utilizarea gazului până când se va face tranziția la energia verde.

“Nu este vorba doar de faptul că apreciem rolul gazului, ci și că putem juca un rol comun și putem avea o voce comună la Bruxelles și în alte capitale ale Europei, unde nu se înțelege pe deplin că nu poți face tranziția verde doar prin energie verde. Dar, într-adevăr, aveți nevoie de o producție de bază și ar fi o prostie să renunțați la cărbune, la energia nucleară și la gaz și să fiți la cheremul producției intermitente. Este greu, așa cum am discutat mai devreme în mod informal, este greu să te bazezi, mai ales în timpul iernii, pe încălzirea locuințelor cetățenilor noștri sau pe furnizarea de energie electrică pentru cei mai mari consumatori industriali cu ajutorul panourilor solare și al morilor de vânt. Și Dumnezeu să le binecuvânteze. Ne plac. Este energie verde. Este foarte bună și este un aer mai curat și cu toții ne dorim asta. Dar, dincolo de orice altceva, energia ar trebui să fie sigură și ar trebui să fie la un preț competitiv.”, a afirmat ministrul român al Energiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *