Creditorul italian UniCredit urmează să își dubleze participația la banca germană Commerzbank, la aproximativ 21%, la doar câteva zile după ce Berlinul și-a manifestat opoziția, scrie Bloomberg. Mișcarea directorului general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, este de natură să escaladeze tensiunile cu guvernul german.
UPDATE 17.40 Germania afirmă că nu sprijină o preluare a Commerzbank
„Guvernul german sprijină strategia de independență a Commerzbank”, a declarat un oficial al Ministerului german de Finanțe. „Am luat notă de acțiunile UniCredit. Nu susținem o preluare. Am comunicat acest lucru către UniCredit”.
UPDATE 17.37 Barclays a ajutat UniCredit să construiască în liniște o participație la Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, s-a folosit de Barclays Plc pentru a ajuta la acumularea discretă a unei participații în Commerzbank AG, scrie Bloomberg.
Creditorul cu sediul în Marea Britanie a aranjat instrumente derivate legate de Commerzbank pentru creditorul italian în săptămânile dinaintea vânzării de către Berlin a unei participații la începutul acestei luni, au declarat persoane familiarizate cu problema. Ulterior, Orcel s-a bazat, de asemenea, pe firme precum Barclays pentru a-și extinde efectiv participația la Commerzbank la nivelul actual de aproximativ 21%, au declarat aceștia, solicitând să nu fie numiți pentru a discuta informații private.
Știrea inițială
UniCredit a declarat luni că a cumpărat contracte derivate pentru o participație de 11,5% la Commerzbank, ceea ce îi permite să adauge 9% din capitalul băncii pe care îl deține deja. Această măsură face din UniCredit cel mai mare acționar al Commerzbank, înaintea guvernului german, și o pune pe calea unei preluări.
Este aproape sigur că această mișcare va exacerba tensiunile dintre Andrea Orcel, unul dintre cei mai prolifici negociatori din Europa, care a surprins piețele luna aceasta spunând că ia în considerare o preluare completă a Commerzbank, și guvernul german, care a indicat că se opune unei tranzacții. Vineri târziu, Berlinul a anunțat că va întrerupe vânzarea planificată a participației sale la Commerzbank, unii oficiali fiind aparent surprinși de abordarea lui Orcel.
Commerzbank „este un institut stabil și profitabil”, a declarat guvernul la sfârșitul săptămânii trecute. „Strategia băncii este orientată spre independență”. Germania deține încă aproximativ 12% din Commerzbank.
Drama care se desfășoară în prezent a început la începutul lunii septembrie, când Germania a anunțat că intenționează să vândă aproximativ 4,5% din Commerzbank, ca prim pas către revenirea creditorului la proprietatea privată deplină. Guvernul a preconizat o vânzare către o serie de investitori instituționali, susținând că banca și-a revenit și este suficient de puternică pentru a se descurca singură.
În schimb, UniCredit a preluat întreaga participație prin depășirea rivalilor, dezvăluind că a acumulat anterior, în liniște, mai multe acțiuni Commerzbank. Mișcarea a iritat oficialii germani, care au afirmat că a fost lipsită de transparență, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune, care a cerut să nu fie identificată.
Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziție din Germania, a declarat luni că guvernul a „pierdut controlul” asupra tranzacției Commerzbank. „Există multe întrebări pe care le avem pentru guvern”, a spus el.
Consiliul de administrație al Commerzbank se reunește pentru o ședință de strategie într-un sat din dealurile Taunus de lângă Frankfurt. Conducerea este programată să își prezinte strategia consiliului de supraveghere al băncii acolo, marți și miercuri, dar se așteaptă ca mișcarea Unicredit să fie discuția adunării, potrivit unor persoane familiarizate cu problema.
Participația suplimentară de 11,5% pe care UniCredit a dezvăluit-o luni este legată de instrumente derivate, ceea ce înseamnă că banca italiană are dreptul de a prelua proprietatea asupra acțiunilor în viitor. UniCredit, care în prezent nu are aprobarea autorităților de reglementare pentru a-și majora participația peste 10%, a depus o cerere pentru a-și majora participația până la 29,9%.
Este o strategie pe care Orcel a folosit-o și pentru a cumpăra aproximativ 4,5% din Commerzbank înainte de vânzarea acțiunilor guvernamentale din această lună. UniCredit a achiziționat instrumente derivate cunoscute sub denumirea de total return swap pentru o participație de 1,7%, se arată într-un dosar. Acest lucru a ajutat creditorul italian să rămână sub 3% în participațiile fizice și să evite declanșarea unei notificări a acționarilor care ar fi avertizat Berlinul și concurența cu privire la intențiile lui Orcel.
Orcel a precizat în repetate rânduri că rămâne deschis cu privire la ce se va întâmpla cu participația sa.
El a mai spus că cel puțin unii din Berlin erau la curent cu intențiile băncii sale și a subliniat în ultimele zile că nu este interesat să urmărească o preluare ostilă.
Cu toate acestea, ultima sa mișcare arată „intenția clară a lui Orcel de a achiziționa afacerea”, a declarat Cole Smead, CEO și manager de portofoliu al firmei de investiții Smead Capital Management, care deține acțiuni UniCredit.
„Aceasta arată cât de multe probleme va avea guvernul să oprească acest lucru”, a spus el.
Sursa foto: Tomnex | Dreamstime.com