Miza posturilor la Curtea de Conturi: Un vicepreședinte încasează peste 22.000 lei lunar, în timp ce un consilier primește peste 21.000 lei pe lună

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Curtea de Conturi este una dintre instituțiile statului român care își plătește cel mai bine angajații, unde cei de la conducere, așa cum este președintele Mihai Bucuioc, încasează peste 300.000 de lei anual, adică peste 5.000 de euro pe lună. Economedia trece în revistă ce salarii primesc angajații din această instituție, în contextul în care partidele politice dezbat marți cine va ocupa funcții de consilier și vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Potrivit surselor G4Media, au fost propuși senatorul PSD Ion Mocioalcă – pentru funcția de vicepreședinte, fostul viceprimar al Capitalei Aurelian Bădulescu (PSD), fostul secretar general în MAI Ștefania Ferencz (PNL), fostul șef ANAF Lucian Heiuș (PNL) și secretarul de stat din Departamentul pentru Relații Interetnice Lacziko Enikő Katalin (UDMR), directorul din ANAF Daniela Teodoru (propunerea lui Klaus Iohannis). Ar urma să fie numit și un consilier AUR, care avea dreptul la un loc, conform ponderii parlamentare. Acesta este Octavian Bădescu.

Senatorul PSD Ion Mocioalcă, care este propus pentru funcția de vicepreședinte, ar putea încasa un salariu de 22.256 lei pe lună, potrivit listei personalului plătit din fonduri publice la 31.03.2023 de la Curtea de Conturi. De exemplu, Ilie Sârbu, vicepreședinte la Curtea De Conturi a României, care ar putea să fie înlocuit de baronul Mocioalcă, a primit anul trecut un salariu de 325.130 lei, adică circa 27.094 lei pe lună.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește salariul unui consilier la Curtea de Conturi, acesta ajunge la suma de 21.840 lei pe lună. De exemplu, Claudia Boghicevici, consilier de conturi, a încasat anul trecut, potrivit declarației de avere, un salariu anual de 321.240 lei, adică 26.770 lei lunar.

Curtea de Conturi este una dintre instituțiile cheie în stat, care controlează în primul rând modul în care a admistrațiile locale și centrale cheltuiesc banii publici. Mandatele celor 18 de consilieri sunt valabile timp de nouă ani. În octombrie 2014 au fost numiți Nicula Vasile Cosmin (vicepreşedinte), Dezsi Attila, Donovici Constanţa Anca, Firţescu Dan, Pieleanu Ileana Manuela, Vorniceanu Marius.

La începutul anului 2015, mandatele lui Marius Vorniceanu și al Ancăi Constanța Donovici au fost anulate, iar în locul lor au venit Miron Nica si Nicu Marcu. În octombrie 2015, a venit Ilie Sârbu în locul lui Ioan Anton, care avea mandat din 2011. Astfel, Ilie Sârbu ar fi trebuit să încheie mandatul în 2020, dar a preluat restul de mandat al lui Nicu Marcu.

Cine sunt cei șase noi membri propuși la Curtea de Conturi

  • Ion Mocioalcă este baron PSD de Caraș-Severin. Are cinci mandate de deputat încheiate și unul de senator, în curs.
  • Aurelian Bădulescu a fost viceprimar al Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea. În prezent este liderul consilierilor PSD din Consiliul General al Municipiului București. Aurelian Bădulescu este cercetat pentru abuz în serviciu, fals, uz de fals și uzurpare de calități oficiale după ce, în noaptea de 11 spre 12 august 2018, a decis ridicarea unei scene improvizate de protestatari dintr-o rulotă si a auto-utilitară, în Piața Victoriei, potrivit Buletin de București.
  • Ștefania Ferencz este fost secretar general în Ministerul de Interne, eliberată la cerere în luna septembrie. Ferencz a fost numită secretar general în ianuarie 2021, când ministru de interne era Lucian Bode. A fost șefa de cabinet a premierului Emil Boc în perioada 2009 – 2012, apoi secretar general adjunct al guvernului, iar în 2014 a revenit la Cluj ca director general în primăria condusă de Emil Boc.
  • Lucian Heiuș a demisionat la finalul lunii mai din funcția de președinte ANAF, pe care o deținea din mai 2022. Aceasta s-a întâmplat în contextul în care instituția a fost criticată pentru „gaura” bugetară. După ce a plecat din ANAF a revenit pe funcția de consilier superior la Direcția Generală Regionale a Finanțelor Publice Timișoara. În perioada 2016-2020, a fost deputat PNL.
  • Lacziko Enikő Katalin conduce Departamentul pentru Relații Interetnice, având calitate de secretar de stat. Lucrează în acest departament din anul 2013.
  • Octavian Bădescu este antreprenor în serie, fondatorul Sameday Courier, firma de curierat care a fost cumpărată de eMag.
  • Daniela Teodoru (propunerea lui Klaus Iohannis) este Director General, ANAF – Direcția Generală Coordonare Control Fiscal. Lucrează în această instituție din 2004. A mao ocupat funcții la Ministerul Mediului și la Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Frauda si uz de Frauda. Cat timp n-ai responsabilitate mai mare ca a Presedintelui, n-ai voie sa ai salariu mai mare ca al lui. Cum, prin definitie, Presedintele este No. 1 in Stat. Uite unde-s banii, USL2.25-ule.

    N-ai cu cine, ar trebui dati in judecata de toti cei care i-au votat.

  2. Niste neica nimeni incaseaza de la Cimitirul Elefantilor timp de 9 ani salarii exasperat de mari.
    Si ies cu pensie specială la cap de drum.
    Pas cu pas!
    Nu fac nimic, nici nu calcă pe acolo dar a fost ciozvarta mare si batalia dură, totul numindu-se trafic de influență!
    Nicidecum competență!😡
    Asa ca așteptati ca banul public sa se sifoneze la greu cu o viteza si mai mare!
    Cine sa controleze?😁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.