Modificări la Codul Muncii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care întârzie plata salariului / Sancțiuni și pentru „bani în plic”

Raluca Turcan

Guvernul a adoptat luni o serie de modificări la Codul Muncii, pentru combaterea „muncii la gri” și pentru sancționarea angajaților care întârzie la plata salariului sau dau „bani în plic”

În primul rând, Guvernul a anunțat că introduce măsuri pentru combaterea fenomenului cunoscut sub denumirea de „muncă la gri”, care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa numitul „salariu în plic”.

Astfel, va fi reglementată contravenția  de acordare a unor drepturi salariale net mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților.

„Măsura majorării salariului brut este strâns legată de o altă măsură adoptată astăzi şi anume modificarea Codului Muncii, prin care definim munca subdeclarată şi introducem ca şi contravenţii folosirea muncii subdeclarate. În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri, care, pe de o parte, disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt şi aceste contracte care conţin şi altfel plăţi, în plic cum s-ar spune, şi cum se foloseşte în momentul de faţă dăunează tuturor părţilor implicate în contractul de muncă – angajator, angajat şi de asemenea bugetul statului”, a spus Turcan.

Va fi redefinită și sancționată munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial

„Aşadar am definit munca subdeclarată, sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare salariat. În acelaşi timp am extins perioada de compensare a muncii suplimentare prin zilele libere plătite de la 60 la 90 de zile pentru a evita blocarea desfăşurării raporturilor de muncă a agenţilor economici şi a flexibiliza raporturile de muncă”, a transmis şeful de la Muncă.

Totodată, vor fi sancțiuni şi pentru depăşirea termenului stabilit în contract pentru plata salariului.

„În cazul în care angajatorul depăşeşte cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului, sancţiunea prevăzută este între 5.000 şi 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul şi de asemenea sancţionăm şi întârzierea la plata a salariului din partea angajatorilor”, a spus ministrul.

Va fi reglementată, în cadrul lanţurilor de subcontractare, răspunderea contractantului căruia întreprinderea angajatoare îi este subcontractant direct, în solidar cu aceasta sau în locul său, pentru drepturile salariale nete restante datorate salariaților de către subcontractant.

Sursa foto: Raluca Turcan / Facebook

Comentarii

  1. V-ati batut joc de noi si o faceti in continuare.Sunteti niste scarbe care nu aveti ce cauta acolo.Cea mai mare prostie a noastra a fost ca v-am votat.Voi ne-ati adus in pragul saraciei.Voi ar trebui sa fiti arsi de vii cum au murit atatia oameni in spitalele din tara.Trebuie sa platiti pentru tot raul pe care l-ati facut.😡😡

  2. Unde sunt banii pe care ne-au promis la asistenta sociala ?Am stat în izolare la căminele de bătrâni ,ca să ce ? Să le meargă lor salarile și proști lasai să muncească.

    • Sunteti niste nesimtiti care va ti batut joc de votul nostru pe care la ti avut.. De unde blondo sa achitii salarii la timp daca nu incasezi la timp de la colaboratori. Vezi ex societatile de asigurari care nu achita daunele la serv unele plati ajungand si la 1 an de zile de la facturare cum este cazul societatii bulgaresti Euroins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *