Codul Muncii a fost modificat din nou de către Parlament, atrage atenția Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, care afirmă că există „o degringoladă a modificărilor”, care se traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în momente dificile.
„S-a modificat Codul Muncii. Surpriză. Cele mai multe companii din România habar nu aveau. Membrii Concordia știau pentru că am urmărit aceste modificări legislative, am atras atenția că ele pun foarte multe probleme, dar Parlamentul a decis totuși să adopte multe dintre aceste modificări. Vreau să folosesc acest prilej ca să atrag atenția pe un ton cât se poate de serios că există o degringoladă a modificărilor Codului Muncii în Parlamentul României care se va traduce în companii românești mai puțin competitive, cu costuri mai mari pentru lucruri care nu sunt o prioritate în aceste momente dificile. Prioritatea pentru noi astăzi este să facem față prețurilor mari la energie și să nu scadă puterea de cumpărare a angajaților”, afirmă Burnete.
El susține că Parlamentul vine cu idei precum zile libere în plus dacă sărbătorile legale sunt în weekend sau concediu paternal plătit de angajator, deși cel maternal este plătit de stat, adică transpune directive „cum împodobim pomul de Crăciun”.
„Directiva ne spune să folosim termenul ”previzibil” în anumite reglementări ale relațiilor de muncă, parlamentarii decid să folosească ”favorabil”, care poate însemna orice. Deci dispute, procese, costuri. Este foarte bine că parlamentarii vin cu idei din circumscripțiile lor, dar este rolul coaliției de guvernare să aibă o privire de ansamblu asupra economiei și a companiilor fiindcă nu putem să aruncăm în cârca lor tot ce ne trece prin cap. Zi liberă pe 6 ianuarie. Zi liberă pe 7 ianuarie. Concediu paternal plătit de angajator, deși cel maternal este plătit de stat. Zile libere în plus dacă sărbătorile legale sunt în weekend. Transpunem directive cum împodobim pomul de Crăciun. Ce mai contează câteva globuri în plus? Contează. Iată că acum oamenii trebuie să renunțe la contracte de muncă dacă au mai multe și se suprapune programul. În era digitalizării și telemuncii”, arată Burnete.
Potrivit lui, economia românească a rezistat bine în acest an complicat, dar acum există un haos legislativ în contextul în care multe business-uri sunt „cu apa până la gât”.
„Economia românească a rezistat bine în acest an complicat, dar ceea ce ne spun membrii noștri este că foarte mulți dintre ei sunt cu apa până la gât în special în sectoarele industriale afectate puternic de prețurile la energie și disfuncționalitățile din lanțurile de aprovizionare. Coaliția de guvernare trebuie să facă o ierarhie foarte clară și să pună un pic de ordine în acest haos legislativ fiindcă altfel vom deconta falimente sau mai multă muncă la negru și ne vom întreba retoric, surprinși, de unde și de ce?”, conchide Burnete.