Moldova plătește companiei ruse Gazprom un avans pentru gazele din septembrie

Redacția sept. 30, 2022 0 comentarii
Moldovagaz

Moldovagaz a transferat la 30 septembrie 23,9 milioane de dolari către Gazprom, restul plății în avans pentru gazul consumat în septembrie, a declarat directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe Telegram, citat de agenția de presă Interfax.

„Astfel, compania, cu ajutorul guvernului moldovean, și-a îndeplinit obligațiile de plată în avans față de furnizorul de gaze naturale. Suma totală a acestor obligații a fost de 35,898 milioane de dolari”, a spus Ceban.

Moldovagaz a primit fondurile necesare de la compania de stat Energocom. Comisia guvernamentală pentru situații de urgență a decis joi seara să aloce bani către Energocom pentru a achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaz pentru completarea rezervelor. Datorită acestor bani, Moldovagaz a avut posibilitatea de a achita integral avansul pentru luna septembrie.

Moldovagaz ar fi trebuit să achite Gazprom peste 35 de milioane de dolari drept avans pentru luna septembrie până la 20 septembrie, dar până atunci au fost plătite doar 5 milioane de dolari. Gazprom a permis apoi Moldovagaz să amâne plata până la 1 octombrie. Moldovagaz a plătit 6 milioane de dolari joi, iar restul vineri, evitând astfel întreruperea livrărilor de gaze către țară.

Prețul gazelor va fi de aproximativ 1.060 de dolari pe mia de metri cubi în octombrie, față de 1.883 de dolari pe mia de metri cubi în septembrie.

Sursa/Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *