Moldova riscă să fie deconectată de la gazele rusești livrate de Gazprom, deoarece compania Moldovagaz nu are suficienți bani să plătească factură în avans pentru gigantul rus care se ridică la 18 milioane de dolari.
„Noi sperăm că vom reuși să obținem o extindere a termenului de plată. Termenul limită este pe 20 august, dar cred că putem să plătim și pe 22 august. Factura către Gazprom pentru luna august este de 18 milioane de dolari. Noi am reușit să strângem 14 milioane de dolari pentru luna iulie”, a spus directorul Moldoavagaz, Ion Ceban, pentru G4Media.
Moldovagaz este o subsidiară a Gazprom, în care gigantul energetic rusesc deține și controlează pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce statul Republica Moldova are o participație de doar 35,5%.
Ceban a mai spus că a cerut o amânare de plată de Gazprom pentru plata în avans pe luna august, dar încă nu a primit niciun răspuns din partea companiei rusești. El a făcut făcut apel și la autoritățile de la Chișinău pentru a amâna plățile TVA-ului către stat.
Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei [circa 1,5 euro] pentru un metru cub de gaze, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de 1.458 de dolari americani pentru mia de metri cubi de gaze, iar în septembrie ar putea ajunge la 1.692 de dolari americani.
Pe 4 august, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei pentru un metru cub de gze.
Gazprom a amenințat anterior că nu va face concesii față de Moldova și că dacă termenul de plată al facturilor nu este respectat, aunci va stopa livrările în termen de 48 de ore.
În paralel, Agenția Proprietății Publice din Moldova a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.
„Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe în urma dispoziției Comisii Situații Excepționale din 13 iulie 2022”, se menționează într-un comunicat al Agenției.
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a mai precizat că nu a participat la selectarea acestor companii de audit. „Auditul ar putea fi realizat în jumătate de an, până la 23 ianuarie 2023. Eu cred că este posibil ca aceste firme să se încadreze în acest termen. Noi sperăm că se va reuși, dar rămâne de văzut”, a concluzionat el.
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Sursa/Moldovagaz Facebook