Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce Transnistria a rămas fără livrările de gaze ruseşti, spune premierul țării vecine

iOS 17.4, actualizare, iphone, apple Foto: Dreamstime

Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce enclava sa separatistă Transnistria a rămas fără livrările de gaze ruseşti, a declarat vineri prim-ministrul Dorin Recean, după cum transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Fluxurile de gaze ruseşti prin Ucraina către Europa Centrală şi de Est au fost oprite de la 1 ianuarie 2025 după ce un acord de tranzit între ţările beligerante a expirat, iar Kievul a respins continuarea afacerilor cu Moscova.

Dorin Recean a spus că Moldova îşi va acoperi propriile nevoi energetice prin producţia internă şi importuri, dar a menţionat că regiunea separatistă Transnistria a suferit o lovitură dureroasă în ciuda legăturilor sale cu Moscova. Locuitorii din regiune au rămas fără apă caldă şi încălzire centrală, iar toate fabricile, cu excepţia celor care produc alimente, au fost forţate să-şi oprească producţia.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Punând în pericol viitorul protectoratului pe care l-a sprijinit timp de trei decenii într-un efort de a destabiliza Moldova, Rusia dezvăluie rezultatul inevitabil pentru toţi aliaţii săi – trădarea şi izolarea”, a declarat Recean. „Tratăm acest lucru ca pe o criză de securitate menită să permită revenirea la putere în Moldova a forţelor pro-ruse şi instrumentalizarea teritoriului nostru împotriva Ucrainei, cu care împărţim o frontieră de 1.200 km”, a punctat premierul moldovean.

Rusia neagă utilizarea gazului ca armă pentru a constrânge Moldova şi dă vina pe Kiev pentru refuzul de a reînnoi acordul de tranzit al gazului. Dar gigantul rus Gazprom a declarat separat la 28 decembrie că va suspenda exporturile către Moldova la 1 ianuarie din cauza a ceea ce Rusia spune că sunt datorii neplătite ale Chişinăului de 709 milioane de dolari. Moldova contestă această sumă şi estimează datoria la doar 8,6 milioane de dolari.

Ţara din sud-estul Europei, cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, a fost în centrul atenţiei de la invazia Rusiei în Ucraina vecină, într-o perioadă de tensiuni crescânde între Moscova şi Occident, notează Reuters.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat în alegerile de anul trecut şi a promis să accelereze reformele şi să consolideze democratizarea.

Moldova urmează să organizeze alegeri parlamentare în această vară.

Teritoriul transnistrean, majoritar rusofon, care s-a desprins de Moldova în anii 1990, primea gaze ruseşti prin Ucraina.

La rândul său, Moldova obişnuia să primească cea mai mare parte a electricităţii sale din Transnistria, dar în condiţiile în care Kievul a precizat că va opri tranzitul de gaze din Rusia, guvernul de la Chişinău a pregătit aranjamente alternative, cu un amestec de producţie internă şi importuri de electricitate din România, a precizat Recean.

El a spus că guvernul moldovean rămâne angajat să ajute enclava. „Soluţiile energetice alternative, cum ar fi sistemele de biomasă, generatoarele, ajutorul umanitar şi proviziile medicale esenţiale, sunt pregătite pentru livrare în cazul în care conducerea separatistă acceptă sprijinul”, a declarat guvernul într-un comunicat.

Liderul pro-rus al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea are rezerve de gaz care ar putea acoperi 10 zile de utilizare limitată în părţile de nord şi de două ori mai mult în sud.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.