Moment crucial în economia globală: China se decuplează accelerat de la comerțul cu Occidentul. SUA și China și-au împărțit sferele de influență economică

sua china us statele unite pexels-karolina-grabowska-4386371 Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Pentru prima dată în istoria recentă, China a realizat mai multe schimburi comerciale cu țările în curs de dezvoltare decât SUA, Europa și Japonia la un loc, arată o analiză The Wall Street Journal. Acesta e unul dintre cele mai clare semne că China și Occidentul merg în direcții diferite, pe măsură ce tensiunile cresc în ceea ce privește comerțul, tehnologia și securitatea.

Timp de decenii, SUA și alte țări occidentale au încercat să facă din China atât un partener, cât și un client într-o economie globală unică condusă de cele mai bogate națiuni. Acum, fluxurile comerciale și de investiții se așează în noi modele construite în jurul celor două centre de putere concurente, arată publicația economică americană.

În această economie mondială din ce în ce mai divizată, Washingtonul continuă să pună presiune asupra Chinei prin restricții de investiții și interdicții de export, în timp ce China își reorientează mari părți ale economiei sale, îndepărtându-se de Occident și mergând către țările în curs de dezvoltare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Printre beneficiile pentru SUA și Europa se numără o mai mică dependență de lanțurile de aprovizionare chinezești și mai multe locuri de muncă pentru americani și europeni care, altfel, ar putea merge în China. Dar există și riscuri majore, cum ar fi o creștere globală mai lentă – și mulți economiști se tem că costurile atât pentru Occident, cât și pentru China vor fi mai mari decât avantajele.

Strategiile sunt din ce în ce mai greu de înțeles pe măsură ce ambele părți investesc mai multe resurse în ele.

Fabricile chinezești înlocuiesc produsele chimice, piesele și mașinile-unelte occidentale cu cele de acasă sau provenite din țările în curs de dezvoltare. Comerțul Chinei cu Asia de Sud-Est a depășit comerțul său cu SUA în 2019. China face acum mai mult comerț cu Rusia decât cu Germania și, în curând, va putea spune același lucru despre Brazilia.

Investițiile chinezești în străinătate se îndreaptă acum în principal către zone bogate în resurse precum Indonezia sau Orientul Mijlociu, mai degrabă decât către SUA.

Marile companii occidentale, printre care Apple, Stellantis și HP, caută să își mute producția din China. Societăți financiare precum Sequoia Capital au decis să își limiteze sau să își restricționeze activitățile din China.

Mai mult de o treime dintre companiile americane intervievate de U.S. China Business Council, care reprezintă companiile americane din China, au declarat că au redus sau au pus în pauză investițiile planificate în China în ultimul an, un nivel record și mult peste 22% anul trecut.

“Lumea se divizează în sfere rivale”, a declarat Noah Barkin, consilier senior la Rhodium Group, o firmă de consultanță cu sediul la New York. “Există riscul ca acesta să se accelereze în timp și să devină mai dificil de gestionat de către guverne.”

Fondul Monetar Internațional a declarat în octombrie că ruptura dintre China și Occident a influențat redresarea economică mondială post-pandemie. O ruptură și mai severă între blocurile conduse de SUA și China ar putea costa economia globală până la 7% din produsul intern brut, în valoare de trilioane de dolari, sugerează cercetările FMI.

Divizarea economică privează companiile de accesul la piețe vitale care generează profituri și îngreunează schimbul de tehnologie și capital, ceea ce reduce creșterea economică.

Costurile se văd deja pentru marile companii, în special în națiuni europene precum Germania, care a prosperat în ultimele decenii vânzând automobile și utilaje de înaltă calitate în China. Constructorii auto germani și japonezi, precum Volkswagen și Toyota, reprezintă acum aproximativ 30% din piața auto din China, în scădere de la aproape 50% în urmă cu trei ani, pe măsură ce mărcile chinezești s-au extins, potrivit Asociației Producătorilor de Automobile din China.

Din punctul de vedere al Chinei, o sferă de influență economică cu Beijingul în centru ar putea să nu ofere o creștere suficientă pentru a împiedica țara să alunece într-o stagnare pe termen lung, în condițiile în care se confruntă cu prăbușirea ratei natalității și cu datorii excesive. Până acum, succesul Chinei a depins în mare măsură de accesul la consumatorii bogați din Occident.

La jumătatea anului 2018, importurile americane din China reprezentau până la 22% din totalul importurilor sale. În cele 12 luni până în august, acest procent s-a redus la 14%, potrivit datelor Biroului de recensământ, deși, în termeni de dolari, comerțul bilateral a crescut.

O parte din banii occidentali se întorc în SUA sau se îndreaptă către locuri precum Mexic și India, care au atras anul trecut de patru ori mai multe investiții în fabrici și birouri noi decât China, potrivit datelor Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare.

Oficialii chinezi spun că încă salută investițiile occidentale, inclusiv companii precum Tesla, care își mărește producția de baterii în Shanghai. Washingtonul își descrie politica față de China ca fiind “o curte mică cu un gard înalt”, ceea ce înseamnă că dorește doar controale stricte în sectoarele sensibile, cum ar fi cipurile pentru computere, dar în rest dorește ca comerțul și investițiile bilaterale să continue.

Cu toate acestea, dovezile sugerează că slăbirea legăturilor economice dintre China și Occidentul condus de SUA se accelerează. În septembrie, Xi a lipsit de la o reuniune a Grupului celor 20 de economii majore, după ce Beijingul a convins membrii grupului economic Brics, cu Brazilia, Rusia, India și Africa de Sud, să invite mai mulți membri, inclusiv Egipt și Iran.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: